Pienikokoinen palestiinalaistyttö löi Israelin sotilasta – Teiniaktivistin läimäys ja pidätys leimauttivat propagandataistelun

16-vuotias Ahed Tamimi on saanut sosiaalisen median kuohumaan. Toisille hän on vastarinnan symboli, toisten mielestä kyse on teatterista.

sosiaalinen media
Ahed Tamimi
Ahed Tamimi oli oikeudessa keskiviikkona.Abir Sultan / EPA

Kaikki alkoi, kun sosiaalisessa mediassa alkoi levitä video, jossa vaaleahiuksinen ja pienikokoinen Ahed Tamimi uhmaa israelilaisia sotilaita. Videolla 16-vuotias Tamimi ja hänen serkkunsa käyvät huutamassa kahdelle sotilaalle, jotka seisovat perheen kodin vieressä Nabi Salehin kylässä Länsirannalla.

Tamimi käskee sotilaita lähtemään ja alkaa töniä heitä. Pian hän lyö ja potkaisee toista sotilasta. Paikalle tulee myös vanhempi nainen ajamaan sotilaita pois.

Video on kuvattu viime perjantaina, kun palestiinalaisalueilla oli laajoja mielenosoituksia. Liikehdintä alkoi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin julistettua Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Israelin turvallisuusjoukot pidättivät (siirryt toiseen palveluun) Ahed Tamimin tiistaina hänen kotoaan. Myös hänen videolla näkyvä serkkunsa 21-vuotias Nur Tamimi ja äitinsä on pidätetty myöhemmin, kertoi palestiinalainen Maan News -sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Kuvat välikohtauksesta ja pidätyksestä ovat levinneet kulovalkean lailla sosiaalisessa mediassa. Samalla tapauksesta on tullut yksi propagandasodan taisteluista.

Videon voi katsoa esimerkiksi sanomalehti Haaretzin Twitter-tilillä. (siirryt toiseen palveluun)

Entuudestaan tunnettu aktivisti

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun kiharatukkaisesta ja sinisilmäisestä Ahed Tamimista leviää maailmalle kuvaa vastustamassa sotilaita.

Jo vuonna 2012 tuolloin 11-vuotiaasta Tamimista otettiin kuva, jossa hän heristää nyrkkiä sotilaalle. Pari vuotta sitten kuvatulla videolla taas Tamimi puree sotilasta, joka yrittää pidättää hänen kivien heittelystä epäiltyä 12-vuotiasta veljeään.

Ahed Tamili tappelee israelilaisia sotilaita vastaan elokuussa 2015.
Vuonna 2015 otetussa kuvassa Ahed Tamimi yrittää estää sotilaita pidättämästä hänen veljeään. Samasta tilanteesta otetulla videolla Tamimi puree sotilasta, joka on ottanut hänen veljensä niskaotteeseen.Abbas Momani / AFP

Huomiota herättänyt Tamimi kutsuttiin muutama vuosi sitten Turkkiin silloin pääministerinä toimineen Recep Tayyip Erdoganin vieraaksi.

Myös tällä kertaa arabiankielisessä sosiaalisessa mediassa Tamimia on ylistetty, ja hänet on nostettu symboliksi palestiinalaisten vastarinnalle Israelin miehitystä vastaan.

Arvostelijat syyttävät teatteriksi

Israelissa Tamimin perheestä on puolestaan luotu kuvaa laskelmoivina aktivisteina, jotka yrittävät lastensa avulla saada israelilaiset sotilaat näyttämään huonolta provosoimalla heitä kameroiden käydessä.

Tamimia on nimitetty Shirley Templeksi ja tapausta Pallywoodiksi eli palestiinalaisten teatteriksi.

Tamimin puolustajat ovat sanoneet, että sosiaalisen median hyödyntäminen on oikeutettua. Tamimin kotikylä elää miehityksen keskellä, ja sotilaat olivat itse tulleet hänen kotipihalleen.

Olivatpa osapuolten motiivit mitkä tahansa, kaikki ymmärtävät, että mielikuvat ovat konflikteissa tärkeitä. Siksi niistä käydään kovaa kamppailua.

Sotilaiden toimettomuus saa kritiikkiä

Israelissa myös sotilaat ovat saaneet arvostelua osakseen, sillä videolla he eivät vastaa tönimiseen ja lyömiseen.

Tapaus on koettu nöyryyttäväksi Israelin armeijalle. Israelin opetusministeri Naftali Bennet sanoi, että Ahed Tamimin pitäisi viettää loppuelämänsä vankilassa.

Israelilainen liberaalin laidan lehti Haaretz arvioi (siirryt toiseen palveluun), että arvostelu saattoikin johtaa siihen, että Israelin armeija jakoi myöhemmin kuvat pidätyksestä israelilaiselle medialle. Näin armeija ei näyttäisi heikolta.

Toiset taas ovat kiitelleet sotilaita siitä, että he eivät reagoineet läpsimiseen.

Ahed Tamimi osoittaa mieltään israelilaisia poliiseja vastaan.
Ahed Tamimi on tunnettu aktivisti. Hänestä on levinnyt kuvia maailmalle aiemminkin.Abbas Momani / AFP

Samaan aikaan palestiinalainen yleisö näkee myös pidätysvideon aivan toisella tavalla. Heille se on jälleen uusi kuvaus armeijasta, joka pidättää teinejä. Palestiinalaisalueilla pidätetään jatkuvasti nuoria, joita syytetään usein juuri kivien heittelystä. Pidätykset ovat saaneet arvostelua ihmisoikeusjärjestöiltä (siirryt toiseen palveluun).

Ahed Tamimin tapauksessa pidätys näytti varmistavan sen, että hänen kuvansa levisivät sosiaalisessa mediassa entistä enemmän ja aina kansainväliseen mediaan asti.

Taustalla kiista kotikylän maista

Ahed Tamimin perhe asuu Nabi Salehin kylässä, jonka maita ja vesilähde on viety israelilaisten Halamishin siirtokunnan rakentamiseen. Siirtokunnat ovat kansainvälisen oikeuden mukaan laittomia. Paikalliset ovat osoittaneet näistä syistä mieltään jo vuosia.

Tamimin perheenjäsenet ovat tunnettuja aktivisteja, jotka ovat olleet merkittävässä roolissa Nabi Salehin liikehdinnässä. Ahed Tamimin perheenjäseniä on pidätetty monta kertaa ja hänen sukulaisiaan on tapettu.

Ahedin Tamimin isän Bassemin mukaan (siirryt toiseen palveluun) hänen tyttärensä oli videon kuvaamispäivänä poissa tolaltaan, koska serkkua oli ammuttu kumiluodilla kasvoihin. Serkun on kerrottu loukkaantuneen (siirryt toiseen palveluun) vakavasti ja perheen mukaan oli vielä epäselvää, selviäisikö poika.

Samana päivänä Nabi Salehin kylän kupeessa oli ollut yhteenotoiksi kärjistynyt protesti.

Haaretz-lehden haastattelemien silminnäkijöiden mukaan paikalliset nuoret miehet olivat heitelleet kivillä sotilaita, minkä seurauksena sotilaat olivat edenneet kylään ampuen ja käyttäen kyynelkaasua. Paikallinen vanhempi ihminen kuvaili, miten asukkaat olivat joutuneet sotilaiden ja mielenosoittajien väliin.

Paikalliset epäilivät tätä syyksi sille, että Ahed Tamimi yritti ajaa sotilaita pois kotipihaltaan.

Israelin armeijan mukaan taas Tamimin perhe olisi tarjonnut kotonaan suojaa kivien heittelijöille. Armeija sanoi sotilaiden vahtineen siksi taloa ja poistaneen mellakkaan osallistuneet Tamimien kodista, kertoi muun muassa israelilainen Jerusalem Post -lehti (siirryt toiseen palveluun).