Kauppiaan arvaus: Perjantaina klo 14-16 on joulukaupan hektisin hetki

Perjantaista enteillään joulun ajan vilkkainta kauppapäivää pohjalaiskaupoissa. Lauantainakin on luvassa ruuhkia lähes samassa mitassa.

joulu
Asiakkaita kauppakeskuksessa.
Mauri Ratilainen / AOP

Joulukauppa on vilkkaimmillaan perjantaina. Näin arvioivat suurten pohjalaisten päivittäistavarakauppojen Citymarketin ja Prisman johtajat. Minimanissa sen sijaan ennustetaan, että perjantaitakin kovempi kauppapäivä voi olla lauantai.

– Perjantaista tulee varmasti kiireisin päivä ja aika tasapäinen lauantain kanssa, sanoo K-citymarket Joupin kauppias Matti Suominen Seinäjoelta.

Suominen ennustaa, että kaikista pahin ruuhka osuu tänä vuonna perjantai-iltapäivään kello 16 ja 18 välille.

Kauppias uskoo, että nyt kun jouluaatto osuu sunnuntaille, osa asiakkaista haluaa aloittaa joulunvieton jo lauantaina ja hoitaa kauppa-asiat siksi perjantaina.

Tuoretavaraa ostetaan lauantaina

Minimanissa sen sijaan ennustetaan, että lauantai voi lopulta olla vielä perjantaitakin kovempi kauppapäivä.

– Vihannesten, hedelmien, kalojen ja muiden tuoretuotteiden ostaminen jätetään sinne ja siksi voi olla, että lauantaista tulee kiireisin päivä, sanoo päivittäistavarakaupan myyntijohtaja Jani Havisto Minimanista.

Jos haluaa vältellä pahimpia ruuhkia, kannattaa kauppareissu ajoittaa lauantaiaamuun tai myöhäiseen lauantai-iltaan.

– Lauantaiaamun ensimmäiset tunnit ovat suhteellisen rauhallisia, mutta kymmeneltä alkaa ruuhka ja sitä jatkuu iltaan saakka, toteaa Havisto.

Ruokaa riittää hyllyissä

Kaikissa kolmessa suurmyymälässä luotetaan siihen, että ruokaa riittää hyllyissä jouluaattoon saakka. Tilannetta helpottaa se, että joulua edeltää tänä vuonna kokonainen viikko, ja siksi uutta tavaraa on saatu ja saadaan kauppoihin lisää joka päivä.

Kauppojen varautumisesta huolimatta valikoimissa saattaa kuitenkin olla puutteita, jos ostosten teko jää kovin myöhäiseksi.

– Kyllä siinä riski on, että valikoimat eivät ole enää parhaimmillaan lauantai-iltana, sanoo Matti Suominen Citymarketista.

– Esimerkiksi pakastetut joulukinkut myytäneen loppuun jo tänään torstaina, vinkkaa tavartalonjohtaja Mikko Sihto Hyllykallion Prismasta Seinäjoelta. Tuoreita kinkkuja kuitenkin Sihdon mukaan riittää.

Joulupäivänä kaikkien kolmen ison kauppaliikkeen ovet pysyvät kiinni. Monet pienet kaupat palvelevat kuitenkin myös joulupäivänä.