Murhasta tuomitun syytteet kumottiin uudessa oikeuskäsittelyssä – Virheet kuulustelussa kumosivat osan todistelusta

Korkeimman oikeuden aiemman ratkaisun mukaan murhasta epäiltyä oli kuulusteltu olosuhteissa, jotka vaaransivat tämän oikeuden asian oikeudenmukaiseen käsittelyyn tuomioistuimessa.

henkirikokset
Vaasan hovioikeuden massiivinen pääovi.
Vaasan hovioikeus.Antti Haavisto / Yle

Vaasan hovioikeus on antanut tuomionsa Konginkankaan Kivetyssä yli neljä vuotta sitten tapahtuneesta surmatyöstä.

Surman uhri löytyi ammuttuna metsästä tammikuussa 2013.

Hovioikeus katsoo, että tapahtumat jäivät siinä määrin epäselviksi, että vastaajaa ei voitu tuomita teoista. Näin ollen hovioikeus ei muuttanut Keski-Suomen käräjäoikeuden jo aiemmin antamaa päätöstä syytteiden hylkäämisestä.

Asiaa puidaan oikeudessa jo toista kierrosta.

Korkein oikeus palautti murhatuomion aikanaan uudelleenkäsittelyyn, koska tuomio perustui osittain sellaiseen näyttöön, jota tuomioistuimet eivät olisi saaneet hyödyntää. Jutun vastaajaa oli oikeuden mukaan kuulusteltu olosuhteissa, jotka olivat vaarantaneet hänen oikeutensa oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin.

Oikeuden mukaan poliisi esimerkiksi puhutti miestä, vaikkei siihen ollut edellytyksiä miehen mielentilan vuoksi.

Kuulustelunäyttöä ei otettu huomioon jutun toisella käsittelykierroksella.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen

Arvioitavina syytekohtina jutussa olivat murha, ampuma-aserikos ja laiton uhkaus. Tapahtumiin kytkeytyy niin rikollisjengitoimintaa kuin huumekauppaa.

Oikeuden mukaan rikoksen syyksi lukeminen edellyttää, että vastaajan syyllisyydestä ei jää varteenotettavaa epäilyä. Oikeuden enemmistö katsoi siksi, ettei käräjäoikeuden lopputulosta ollut syytä muuttaa. Oikeuden vähemmistö olisi tuominnut vastaajan taposta ja ampuma- aserikoksesta vankeuteen.

Hovioikeuden antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Ratkaisuun voi hakea muutosta, mikäli Korkein oikeus myöntää jutussa valitusluvan.