Katalonian tulevaisuus pelissä – mistä paikallisvaaleissa on kysymys?

Espanjan Kataloniassa järjestetään tänään torstaina ylimääräiset paikallisparlamentin vaalit. Lue tästä, mitä vaaleista voi seurata.

Katalonian kannattajien suuri lippu Barcelonan olympiastadionilla järjestetyssä varainkeruukonsertissa. Kuva: Enric Fontcuberta / EPA

Miksi ylimääräiset vaalit järjestetään?

Kataloniassa järjestettiin lokakuussa kansanäänestys maakunnan itsenäistymisesta Espanjan alaisuudesta. Espanjan hallitus katsoi, että kansanäänestys oli laiton, koska maan perustuslaki kieltää maan hajottamisen.

Äänestykseen otti osaa alle puolet äänioikeutetuista, mutta vaaliviranomaisten mukaan äänestäneistä noin 90 prosenttia kannatti itsenäistymistä.

Kovakourainen Espanjan poliisi yritti estää äänestyksen toteuttamisen, jolloin sadat ihmiset saivat vammoja. Tämä kiihdytti Espanjan-vastaisia tunteita.

Espanjan hallitus julisti äänestyksen mitättömäksi ja hajotti Katalonian hallituksen. Syyttäjäviranomaiset nostivat syytteet 13:a separatistijohtajaa vastaan kansankiihotuksesta ja kapinoinnista. Heistä osa on nyt tutkintavankeudessa. Katalaanihallituksen entinen johtaja Carles Puigdemont ja neljä muuta syytettyä pakenivat Belgiaan.

Maakunnan hallituksen hajottamisesta seuraa, että maakunnassa on järjestettävä ylimääräiset vaalit.

Voittavatko itsenäisyysmieliset vai Espanjan yhteisyyden kannattajat?

Vaalien keskeinen teema on punnita itsenäisyysliikkeen ja toisaalta Espanjan yhtenäisyyden kannattajien suosion laajuus.

Mielipidekyselyjen perusteella voidaan päätellä, ettei kumpikaan osapuoli ole niskan päällä. Itsenäisyyttä ajavien puolueiden kannatus on 40 prosentin luokkaa.

Espanjan yhteydessä pysyvien unionistien suosio on ollut aavistuksen pienempi.

Kataloniassa on myös puolue, joka ei suoranaisesti ota kantaa itsenäistymiseen tai unionissa pysymiseen. Tämä CatComú Podem -puolue saattaa nousta vaa'ankieliasemaan.

Katalonian tulevaisuus

Unionistien selvä voitto voisi olla selkeä ratkaisu Katalonian kiistaan. Kyselyjen perusteella sellaista ei kuitenkaan näytä tulevan.

Sekä itsenäisyys- että unionistipuolella suosiosta kilpailee kolme puoluetta, joilla on keskenään hyvin erilaiset näkemykset muun politiikan osalta. Näin ollen tulevista hallitusneuvotteluista on tulossa hankalat riippumatta siitä, kumpi linja voittaa.

Katalonian parlamentissa on 135 paikkaa, eli enemmistöön tarvitaan 68 paikkaa.

Väistyvässä parlamentissa suurin puolue on Carles Puigdemontin liberaali Junts per Catalonia (suom. Yhdessä Katalonian puolesta), jolla on 31 paikkaa. Toiseksi suurin puolue on Oriol Junquerasin johtama sosiaalidemokraattinen Esquerra Republicana de Catalunya–Catalunya Sí -puolue 26 paikalla.

Molemmat puolueet kannattavat itsenäistymistä. Puigdemont on yrittänyt johtaa vaalikampanjaa Belgiasta käsin, Junqueras vankilasta.

Unionistipuolella suurimmaksi ryhmäksi noussee keskusta-oikeistolainen Ciudadanos, joka valtakunnan tasolla tukee pääministeri Mariano Rajoyn Kansanpuoluetta. Ennusteet povaavat Kansanpuolueelle selvää tappiota, millä voisi olla vaikutusta myös Rajoyn hallituksen toimintaan.

Jos CatComú Podem pääsee määräävään asemaan, se esittänee neljän vuoden taukoa itsenäisyyshankkeelle. Tänä aikana Kataloniassa keskityttäisiin muihin ongelmiin, kuten sosiaali- ja terveyshallinnon kohentamiseen.

Äänestysprosentin odotetaan nousevan korkeaksi, joten äänestyksen tulos saattaa poiketa selvästi itsenäisyyskansanäänestyksen tuloksesta.

Aiheesta lisää: