Talvimatkailu syöksähti kasvuun myös Itä-Lapissa – "Olemme tekemässä ennätyskautta"

Pelkosenniemen Pyhätunturilla kirjataan alkutalven yöpymisissä noin viidenneksen kasvun edellisvuoteen nähden.

Täältä tullaan Lappi! Brittimatkailijat nauttivat Lapin talvesta. Monet brittiryhmät palaavat joulunviettoon kotimaahansa, mutta myös monien lapinmatka kestää yli joulun. Tämä joukko nauttii Pyhätunturin luonnosta. Kuva: Esko Puikko / Yle

Lappi houkuttelee tänä talvena taas ennätysmäärän matkailijoita. Siinä kun Etelä- ja Keski-Suomessa vielä odotetaan lunta ja pakkaskelejä, niin Lapissa matkailijat pörhältävät jo täysillä erilaisissa lumileikeissään. Jo alkutalven lumille on Lappiin tultu suuremmin joukoin kuin koskaan.

– Näyttää todella hyvältä. Meillä on ollut ihan räjähdysmäisen hieno alkukausi, kiittelee vastaanottopäällikkö ja majoitusvastaava Terhi Kangas Pyhätunturi Oy:stä. Hänen mukaansa hotellin talvi näyttää jatkossakin hyvältä.

– Kevään varausmäärät vahvistavat, että olemme tekemässä ennätyskautta.

Terhi Kangas uskoo, että tahti jatkuu samanlaisena tulevinakin vuosina ja kasvuun on varauduttu. Alueelle on valmistunut Pyhälinna-rakennuskokonaisuus ja uutta majoitusrakentamista ollaan aloittamassa.

Alkutalven kasvuluvut ilahduttavat hotelli Pyhätunturin vastaanottopäällikköä Terhi Kangasta. Pyhän matkailutalvi näyttää hyvältä heti alusta. Kuva: Esko Puikko / Yle

Paljon brittejä joulun alla

Pyhätunturi on perinteisesti suomalaisten matkailijoiden - ja nimenomaan kotimaisten perheiden lomanviettopaikka.

– Tokihan meillä on sitä kansainvälistäkin menoa, mutta pienemmässä määrin. Aasialaiset käyvät viettämässä täällä muutaman yön ja ihailemassa fantastista talveamme, mutta suurin osa asiakkaistamme on kotimaisia, vahvistaa Terhi Kangas.

Näin joulun alla Pyhä-Luoston alueella britit ovat olleet ja ovat Lapissa vieläkin näkyvimmät vieraat näin joulun alla. Ryhmien paikalliskuljettamiseen ei enää riitä bussi eikä kaksi, vaan niitä tarvitaan kokonainen rivistö. Monet brittivieraat palaavat jouluksi kotimaahansa, mutta paljon heitä jää joulunviettoon Lappiinkin.

On lähdetty nousuliitoon

Ravintola Huttu-Uulassa käy melkoinen vilske ja salin täyttää englanninkielinen puheensorina, josta päällimmäisenä erottuvat lasten iloiset kirkumiset. Kaikki sujuu hyvin ja vatsat tulevat ravituiksi. Canterbury Travel on jo useita vuosia tuonut Lappiin tuhansia ja taas tuhansia jouluvieraita Englannista.

Pyhätunturilla yli 20 vuotta ravintolayrittäjänä toiminut Ahti Isojärvi seuraa brittivieraidensa ruokailua. Kaikki sujuu hyvässä järjestyksessä.

– On mukava katsoa tätä iloista menoa. Sieltä noin kymmenen vuoden takaa, kun Lapin talvimatkailu lähti taas nousemaan, niin nyt näyttää että tämä on lähtenyt todella huikeaan liitoon. Koko ajan on suunta ylöspäin, Isojärvi kuvailee.

Ravintola Huttu-Uulan isäntä Ahti Isojärvi Pyhätunturilta sanoo, että Lapin talvimatkailu on hyvässä liidossa ja matkalla ylöspäin. Kuva: Esko Puikko / Yle

Suomalaisille raivataan tilaa

Brittejä olisi tullut Pyhälle enemmänkin, mutta heidän vastaanottoaan on jouduttu toppuuttelemaan. Ravintola Huttu-Uulallekin tarjottiin joulun yli meneviä ruokailuryhmiä, mutta yritys ei halunnut niitä ottaa, koska silloin perinteiset kotimaiset matkailijat olisivat jääneet oven taakse.

– Haluamme pitää kiinni vanhasta traditiosta, suomalaisesta joulusta. Kansainvälinen ja kotimainen joulunvietto eivät oikein natsaa yhteen ja niiden yhteensovittaminen on hankalaa ja työlästä. Pitää olla monenlaiset kattaukset ja ohjelmat, sanoo ravintoloitsija Ahti Isojärvi.

Isojärven mukaan se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ulkomaalaisille käännettäisiin selkää. Järjestely on vain käytännön sanelema asia.

Porot kiinnostavat ja poroajelu

Pyhätunturin ja Luoston välimaastossa Koparan poropuistossa odotetaan taas uutta brittiryhmää saapuvaksi. Bussin valot loistavat jo aamun hämärässä ja kohta autosta astuu ulos joukko iloisia matkailijoita. Se on ties jo monesko kymmenes bussilastillinen Koparan tilalle tällekin talvelle.

Nuori isäntä Anssi Kiiskinen ottaa vieraat vastaan ja heti ensimmäisessä kohteessa poroaidalla esittelee heille tulevat asiat sujuvalla englannillaan.

– Turvallisuus ennen kaikkea, hän sanoo. Nämä on koulutettu reenvetoon, mutta pitää kuitenkin muistaa, että porot ovat luonnonelukkoja.

Että ei muuta kuin rekiin ja taipaleelle. Kolmessa raidossa on tällä kerralla kolmisenkymmentä valjakkoa. Joskus niitä on jopa puolensataa. Kaikki sujuu nopeasti ja kätevästi. Siitä näkee, että poropuiston henkilöstöllä on asiassaan vuosikymmenten ammattitaito. Vielä kaikista vieraista valokuva heidän omilla kameroillaan ja sitten raidot nytkähtävät liikkeelle.

Rekiretken päälle istahdetaan vielä aihkipirttiin ja porokouluun. Vieraat saavat tietopaketin porosta ja poronhoidosta. Nokipannusta lurautetaan kuppeihin vielä makoisat kahvit. Takkatuli luo tunnelmaa.

Poropuisto Koparan isäntä Anssi Kiiskinen huolehtii, että matkailija istuu lämpimästi ja turvallisesti pororeessä. Helen on australialainen, mutta tuli brittien mukana Pyhä-Luostolle lomailemaan. Kuva: Esko Puikko / Yle

Nauttikaa tästä, mitä teillä on

Kun brittivieraita Lapissa kiinnostavat porot ja poroajelu, kaamos ja hämärän metsän hiljaisuus, niin virolainen Andres Juul vie perheensä laskettelemaan. He tulivat Lappiin lumettomasta Tallinnasta.

– Tämä on meille ensimmäinen kerta täällä Lapissa, sanoo Anders hyvällä suomella. Tähän saakka perhe on hiihtänyt ja lasketellut etelämpänä Himoksella.

– Tuon meidän äidin idea oli, että matkustamme tänne pohjoiseen, emmekä kadu. Pyhä on aivan mahtava paikka ja koko tämä Lappi. Tälle ei helposti löydy vertaistaan. Ei varmasti jää tämä meillä viimeiseksi käynniksi, sanoo Andres Juul ja toivottaa kaikille hyvää talvea ja joulurauhaa.

– Nauttikaa tästä talvesta, mikä teille on annettu.

Virolainen Andres Juul toi perheensä Tallinnasta laskettelemaan Pyhätunturille. Tämä on hieno paikka. Tulemme toistekin, hän tunnustaa. Kuva: Esko Puikko / Yle

Tasan eivät käy onnen lahjat

Siinä kun pohjoisessa on lunta vaikka junakuormittain muille antaa, niin Keski- ja Etelä-Suomessa lunta ja pakkasia vielä odotetaan. Tasan eivät käy onnen lahjat, sanotaan Suomen hiihtokeskusyhdistyksestä.

Lapissa talvimatkailu lähti sään suhteen liikkeelle heti hyvin armollisesti. Talven pysyvä lumi tuli aikaisessa vaiheessa ja pohjoisen hiihtokeskuksissa päästiin myös varhain bisneksen tekoon.

Hiihtokeskusyhdistyksessä ei uskalleta edes ennustaa, milloin eteläisemmät keskukset noin yleisesti avaavat talvikautensa. Näillä lämpöasteilla ja vesisateilla sitä saadaan vielä odottaa.

Juulin perhe tuli lumettomasta Tallinnasta Pyhätunturille. Perhe nauttii muutamista lomapäivistään Lapissa. Kuva: Esko Puikko / Yle

Korjattu otsikkoa klo 13:18.