Äiti päätti, että lapset saavat vain käytettyä tavaraa joululahjaksi – valtaosa sukulaisista ei kuunnellut: "Heistä lapsen on saatava uutta"

Lasten toiveiden täyttäminen vaatii kekseliäisyyttä ja löytöjä kirpputoreilta sekä internetin kauppapaikoista.

joululahjat
Milla Vuoristo-Kurronen haluaa viettää rauhallista joulua perheensä kanssa
Milla Vuoristo-Kurronen haluaa viettää rauhallista joulua perheensä kanssa. Petri Niemi/Yle

Milla Vuoristo-Kurrosen kodissa joulun lähestyminen näkyy jo. Koristeltu kuusi seisoo olohuoneessa, ja pöydällä on lahjapaperia sekä muita paketointitarvikkeita.

Tunnelma on kuitenkin rento. Kaksi koiraa ja kissa leikkivät hänen 2-vuotiaan tyttärensä kanssa. Perheen 11-vuotias poika odottaa koulun joulujuhlaan lähtöä. Vuoristo-Kurrosen mies on töissä ja teini-ikäinen tytär koulussa.

– Jos jotain jää siivoamatta tai laatikot tekemättä, niin ei haittaa. Pääasia on, että lapsilla olisi kivaa.

Perhe on myös päättänyt, ettei aikaa käytetä kauppakeskuksissa joululahjaostoksilla ravaamiseen, vaan lapsille ja läheisille hankitaan käytettyjä ja kierrätettyjä lahjoja.

Päätös syntyi pari vuotta sitten.

– Olemme pärjänneet aina aika pienillä rahoilla. Jossain kohtaa poika halusi lasketella ja totesimme, että se on kallis harrastus. Aloimme käyttää netistä löytyvää kauppapaikkaa, josta löytyi ihan uudenveroisia tavaroita pakettiin laitettaviksi.

Kierrättäjä säästää rahaa ja ympäristöä

Kouvolassa asuva Milla Vuoristo-Kurronen on ollut pari vuotta kotona hoitovapaalla nuorimmaisen lapsensa kanssa. Kun tulot ovat vähentyneet, rahankäyttöä on pitänyt valvoa entistä tarkemmin.

Kierrätettyjen lahjojen ostamiselle on säästämisen lisäksi myös muita syitä.

– Me täällä Euroopassa ja hyvinvointivaltioissa hukumme tavaramäärään ja sitä on tehty valmiiksi jo aika paljon. Paras joululahja lapsille on ehkä se, että minä teen osuuteni tämän maailman säästämiseksi.

Joululahjoja hän hankkii pitkin vuotta muun muassa kirpputoreilta, netin kauppapaikoista ja Facebookin Roskalava-ryhmästä (siirryt toiseen palveluun), jossa tarjotaan ja vastaanotetaan muille sellaista tavaraa, mikä muuten menisi roskalavalle tai kaatopaikalle.

Kierrätyslahjojen lisäksi lapset ovat saaneet aineettomia lahjoja kuten kausikortin laskettelukeskukseen tai elokuvalippuja.

– Minulla on periaatteena se, että vaikka meillä ei olisi niin paljon rahaa, niin lapset eivät jäisi vaille siitä, mitä muilla on.

Me täällä Euroopassa ja hyvinvointivaltioissa hukumme tavaramäärään.

Milla Vuoristo-Kurronen

Lapsilla riittää toiveita

Suomalaiset käyttävät verkko-ostoksiin entistä enemmän rahaa ja joulukaupasta ennakoidaan huippuvilkasta.

Vuoristo-Kurronen myöntää, että uusien tavaroiden mainokset ja markkinoinnin paine tuntuvat heidänkin perheessään.

– Lapset haluavat välillä kaikenlaista. Olemme yrittäneet hankkia toiveita vastaavan tavaran käytettynä, mutta aina meidän ja lasten mielipiteet eivät mene yksiin.

Kouvolalainen Milla Vuoristo-Kurronen haluaa antaa kierrätettyjä joululahjoja
Milla Vuoristo-Kurrosen perhe toimii tällä hetkellä tukiperheenä ja hän hoitaa välillä erityislapsia kotonaan. Petri Niemi/Yle

Erimielisyyksiä ei ole ollut montaa.

– Poika ajatteli kerran ostamistani laskettelumonoista, että ne olivat liian tyttömäiset. Hän kuitenkin käytti niitä yhden kauden. En lähtenyt ostamaan uusia kaupasta.

Tällä hetkellä ajankohtainen aihe on tietokoneen hankinta pojalle.

– Olen sitä mieltä, että sen ei tarvitse olla uusi. Meillä on ystäviä ja sukulaisia, jotka osaavat koneita laittaa, niin käytämme sitten heidän apuaan. Voi olla, että tietokone tulee joulun jälkeen.

Ei vain jouluna

Kierrätettyjen tavaroiden hankinta ei rajoitu perheessä vain jouluun. Kuluttamista pohtiva elämäntyyli on tullut osaksi arkea.

– Vähemmän on parempi. Säästetään maailmaa ja kehuttua Suomen luontoa.

Vuoristo-Kurronen toivoo myös, että he saisivat sukulaisilta ja ystäviltä käytettyjä ja kierrätettyjä lahjoja.

– Noin kaksi kolmesta ostaa kuitenkin uutta tai antaa lahjakortin. Heidän mielestään lapsen pitää edes jouluna saada uutta. Perustelen oman mielipiteeni, mutta en ala näistä asioista kinastella.

Aviomiehen kanssa on sovittu, ettei keskinäisistä lahjoista stressata. Välillä paketti on tullut ja välillä ei.

– En ole edes omaa lahjatoivettani ajatellut. Lapset tekevät usein itse kotona tai koulussa lahjoja. Se on tosi ihanaa.

Perustelen oman mielipiteeni, mutta en ala näistä asioista kinastelemaan.

Milla Vuoristo-Kurronen

Jouluna huomio läheisiin

Vaikka kuluttaminen uusiin lahjoihin ei Milla Vuoristo-Kurrosta innosta, niin joulu on hänelle todella tärkeä juhla.

– Kristillinen sanoma on tärkeä ja rauhallinen tunnelma. Saa olla perheen kanssa rauhassa. Se tehdään, mitä tykätään, ja se on siinä.

Perheen jouluperinteisiin kuuluvat muun muassa vierailut löytöeläintalossa ja maahanmuuttajaperheen luona.

– Mielelläänhän sitä tykkäisi, että kaikki olisi siivottu ja niin edelleen, mutta kun se ei ole se tärkein asia. Jos jotain jää, niin mieluummin nukumme hyvät yöunet ja käymme antamassa aikaa sellaiselle, joka on sen tarpeessa.