Poronlihaa pikapakettina – Matkahuollon pakettipalveluissa vuoden kiireisin aika

Matkahuolto kuljettaa paketteja vielä jouluaattona sunnuntaina. Posti toimittaa paketteja lauantaina, mutta ei aattona.

joululahjat
Mia Mansikkasalo
Rovaniemen Matkahuollon asiakaspalvelija Mia Mansikkasalo kertoo joululahjapakettien lähettämisen alkavan jo marraskuussa.Johanna Sarjas / Yle

RovaniemiRovaniemen Matkahuollon rahtiosastolla on vuoden kiireisin aika. Asiakaspalvelija Mia Mansikkasalo siirtelee paketteja ja samalla huutelee aikataulutietoja ulkomuistista työtovereilleen.

Joulupakettien lähettäminen alkaa jo marraskuussa kun ihmiset tilaavat paketteja itselleen.

– Esimerkiksi Verkkokaupasta, Zalandolta, Ellokselta ja Gigantilta tulevia paketteja kuljetamme paljon jo marraskuussa. Joulua kohden kaikenlaisten pakettien lähettäminen sitten vain päivä päivältä kiiihtyy, kertoo Mansikkasalo.

Matkahuollon liikentoimintapäällikön Erkki Vehmanin mukaan yhtiön pakettivolyymi on kasvanut vuodessa noin 20 %. Koko vuonna Matkahuolto kuljettaa noin 13 miljoonaa pakettia.

– Black friday kiihdytti lähetysten määrää tänä vuonna. Myös vertaismyynti on kasvanut. Ihmiset myyvät käytettyä tavaraa toisilleen. Esimerkiksi huuto.net, tori.fi ja jamera.fi ovat suosittuja osto- ja myyntisivustoja, Vehman kertoo.

Lämminsavuporoa pikapakettiin

Rovaniemen Matkahuollon tiskillä joululahjoja pahvilaatikkoon pakkasivat torstaina Inkeri Liikala ja tyttärensä Seija Vartiainen. He valitsivat pikapaketit, koska lähetykset sisälsivät muun muassa poronlihaa. Näkyi laatikkoon menevän myös villaisia lahjoja.

– Olemme jo noin kymmenen vuoden ajan lähettäneet lämminsavuporoa sukulaisille Etelä- ja Keski-Suomeen. Saamme poron poromieheltä suoraan. Eilen jo tyttärenpoika kyseli, että milloin lähetämme nämä tärkeät paketit, sanoi Liikala.

Vartiainen on tyytyväinen nopeaan ja täsmälliseen palveluun.

– Kun he (Matkahuolto) sanovat jonkin kellonajan, jolloin pikapaketti on perillä niin se on silloin siellä, kellonajalleen. Joka kerta on ollut, Vartiainen sanoi.

Inkeri Liikala ja Seija Vartiainen
Inkeri Liikala ja Seija Vartiainen lähettävät pikalähetyksenä poronlihaa sukulaisille.Johanna Sarjas / Yle

Rovaniemen Matkahuollon työntekijät käyvät ennen joululomaansa läpi varastot, ettei vain kenenkään joululahja jäisi odottamaan joulun yli.

– Juuri ennen lomaa jos täällä on joululahjan näköisiä paketteja niin me soitamme pakettien vastaanottajille, että tulkaa nyt hakemaan joululahjanne.

Matkahuolto kuljettaa paketteja vielä jouluaattona sunnuntaina.

Posti toimitti viikossa 1,2 miljoonaa pakettia

Posti toimitti toissaviikolla 1,2 miljoonaa pakettia, mikä ylitti aiemman ennätyksen viikkovolyymissa. Edellinen ennätys tehtiin marraskuun lopussa. Myös tästä viikosta odotetaan reilun miljoonan paketin viikkoa. Posti toimittaa arkipäivisin noin 200 000 pakettia päivässä.

Pakettien lisäksi Posti jakaa kuukausittain yli miljoona kirjelähetystä Kiinasta. Nämä lähetykset sisältävät kiinalaisten verkkokauppojen ostoksia.

– Suurimmassa osassa niistä ei ole lähetysten seurantaa ja toimitusajat Suomeen ovat jopa yli kuukauden, sanoo Postin pakettipalveluista vastaava johtaja Toni Laaksonen.

Posti toimittaa paketteja vielä lauantaina mutta ei sunnuntaina.