Hyppää sisältöön

Alkoholilain muutos ei poista olutkarsinoita – festarijärjestäjä: "Milloin Suomi olisi valmis?"

Laki ei puutu olutkarsinoihin. Anniskelualueiden aidat eivät katoa, ellei lain soveltaminen muutu.

Ihmisiä anniskelualueen ulkopuolella Kuopiorockissa vuonna 2015. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Alkoholilain kokonaisuudistus (siirryt toiseen palveluun) ei juuri vaikuta festivaalien ja muiden yleisötapahtumien anniskeluun. Anniskelualue tulee uudistuksen jälkeenkin rajata siten, että alue on asiakkaiden havaittavissa.

Asiasta on ollut julkisuudessa jonkin verran epäselvyyttä, kertoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

– On väärinkäsitys, että ne (olutaitaukset) täysin poistuvat. Anniskelualueiden rajaamista koskevat säännökset eivät ole muuttuneet, Tuominen sanoo.

Lakiteksti säilyy ennallaan

Anniskelualueita koskevat vaatimukset tulevat siis säilymään laissa ennallaan. Nykyinen lakiteksti kuuluu näin:

Anniskelualue tulee rajata tai merkitä niin, että raja on asiakkaiden selvästi havaittavissa, jollei anniskelualuetta voida muuten selvästi todeta. Kulkemista anniskelualueelle ja sieltä pois on voitava tehokkaasti valvoa.

Alkoholilaki, pykälä 21 c

Laissa ei tälläkään hetkellä vaadita, että alue rajataan aidalla. Koko festivaalialue voi uudistuksen jälkeen olla anniskelualue, kuten on voinut olla tähänkin asti.

Lakiin ei ole kirjattu myöskään sitä, voiko tällaiselle festivaalialueelle laskea alle 18-vuotiaan. Tuomisen mukaan tällaiset asiat päätetään jatkossakin tapauskohtaisesti tapahtumajärjestäjän ja lupaviranomaisen välisissä neuvotteluissa.

Mahdollisuudet suuren yleisön festivaaliin, joka olisi sallittu alaikäisille ja jossa ei olisi olutkarsinoita, on kuitenkin lähinnä teoreettinen. Kattavan valvonnan järjestäminen vaatisi henkilökuntaa ja tulisi tällaisella festivaalilla kalliiksi.

– Meiltä on vaadittu tupla-aidat, että olutta ei pysty ojentamaan aidan yli. Sanotaanko, että ei ole tullut edes mieleen kysyä paikallisilta valvontaviranomaisilta, voisiko ne aidat ottaa kokonaan pois, Ilosaarirockin vastaava tuottaja Petri Varis hymähtää.

Yleisöä Tikkurila Festivaaleilla vuonna 2017. Kuva: Berislav Jurišić / Yle

Byrokratia vähenee

Joitakin helpotuksia tapahtumajärjestäjille on kuitenkin tulossa. Tilapäisen anniskeluluvan saa uudistuksen jälkeen pelkällä ilmoituksella, jos alue on tätä ennen hyväksytty anniskelukäyttöön. Vuosittain toistuvien tapahtumien ei siis tarvitse hakea lupaa uudestaan ensimmäisen vuoden jälkeen.

Jos alkoholimyyjällä on anniskelulupa, koko hommaan tarvitaan parhaimmillaan vain yksi ilmoitus.

Lisäksi anniskelualueita ei enää tarvitse erottaa toisistaan. Aiemmin esimerkiksi festivaaleilla on saattanut olla kolme toisistaan aidoilla erotettua oluttelttaa vierekkäin. Jatkossa tällaisia aitoja ei siis enää tarvittaisi.

Tämä tarkoittanee sitä, että etenkin täysi-ikäisille suunnatuilla festivaaleilla raja-aitojen määrä vähenee, kun anniskelualueet voidaan sulauttaa yhteen. Jos koko festivaalialue on anniskelualuetta, alueen sisällä aitoja ei tarvita lainkaan.

Festarijärjestäjät toivovat rajoitusten poistoa

Vaikka helpotuksia onkin luvassa, tapahtumajärjestäjät eivät ole täysin tyytyväisiä.

Ilosaarirockin Petri Varis kertoo, että muutokset eivät juuri näy sellaisissa tapahtumissa, joita järjestetään kaikenikäisille. Varis poistaisi mielellään raja-aidat kokonaan.

– Kaikki rajoitukset ja kiellot tekevät tapahtuman luonteen ikävämmäksi, Varis sanoo.

Variksen mukaan nykymallilla juomia kiskotaan usein kiireellä, jotta oma suosikkiartisti ei jäisi näkemättä. Jos raja-aidat poistettaisiin, virvokkeet voisi nauttia kaikessa rauhassa matkalla esiintymislavaa kohti.

– Siinä ei tule samanlaista tarvetta hapottaa kaljaa, Varis sanoo.

Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen pitää niin ikään muutosta vähäisenä.

– En usko, että meidän tapahtumaamme tulee ensi kesäksi merkittäviä muutoksia. Keskustelu olisi relevantimpaa, mikäli olisimme K-18-tapahtuma. Isoin kysymys on, mikä tulee olemaan alueellisen viranomaisen rooli, Rumpunen miettii.

Lain soveltaminen yhdenmukaistetaan

Vaikka lakiteksti ei muuttuisikaan, lain soveltaminen voi hallitusneuvos Ismo Tuomisen mukaan muuttua.

Tällä hetkellä lakia sovelletaan eri tavalla eri puolilla Suomea. Nyt alueelliset erot on tarkoitus poistaa.

Lain soveltamista pohditaan viranomaisryhmässä, johon kuuluvat Valvira, sosiaali- ja terveysministeriö sekä aluehallintovirastot. Se, mihin lopputulemaan ryhmässä päädytään, voi vaikuttaa runsaasti lopputulokseen.

– Lain soveltamisessa voi hyvin käydä niinkin, että olutaitaukset poistuvat, Tuominen sanoo.

Ainakin Rumpunen ja Varis toivotat juuri sitä. Molempien mielestä nyt on otettu askel oikeaan suuntaan.

– Tämä on hyvä keskustelunavaus. Milloin Suomi olisi valmis? Toivottavasti omana elinaikanani, Varis naurahtaa.

.
.