Hirvilauma löysi apajan valtatien vierestä – yksinkertainen idea varoittaa nyt autoilijoita

Riistanhoitoyhdistys pyysi tienhoitajalta apua, kun hirviä alkoi tulla valtatielle Rautjärvellä. Syntyi tehokas ajatus tehostaa hirvista varoittavan liikennemerkin näkyvyyttä.

hirvieläimet
Hirvivaara-merkki huomiovalolla.
Valo vilkuu Valtatie kuuden varrella Simpeleellä lähellä Parikkalan rajaa.Kari Kosonen / Yle

RautjärviEtelä-Karjalassa Rautjärven Simpeleellä Asta- ja Veera-myrskyt tekivät suurta tuhoa elokuussa 2010. Valtava määrä metsää kaatui muun muassa Valtatie kuuden varrelta Simpeleen kohdalla.

Nyt alueelle on alkanut kasvaa sankka taimikko, josta on tullut lähiseudulla asustelevien hirvien herkkua. Hirvet alkoivat tallustella vilkasliikenteisen valtatien yli taimikolta toiselle.

Vaikka alueella on autoilijoille varoitus hirvieläimistä, se ei ole autoilijoiden vauhtia hidastanut. Niinpä paikallinen riistanhoitoyhdistys otti yhteyttä tienhoitajaan ja pyysi apua.

– Laitoimme pari päivää sitten liikennemerkkien päälle vilkkuvan valon. Toiveena on, että autoilijat viimeistään nyt havahtuisivat huomaamaan jotain erityistä olevan tapahtumassa, kertoo aluevastaava Sakari Häyhä Kaakkois-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksesta.

Tuntuu tehoavan

Häyhän arvion mukaan autoilijat ovat parin vuorokauden aikana havainneet vilkkuvan valon ja alkaneet kiinnittää ympäristöön enemmän huomiota. Tarkoitus on pitää vilkkuvia valoja liikennemerkkien päällä tammikuun alkupuolelle saakka eli kunnes joululomien aika on ohi.

– Hirvivaaran kohdalla autoilijoiden pitäisi lisätä tarkkaavaisuutta ja vähentää vaikka nopeuttakin, mutta aika harva niin taitaa tehdä, pohtii Häyhä.

Hirvieläimistä varoittavia merkkejä laitetaan alueille, joiden tiedetään olevan hirvien kulkureittien kohdalla.

Hirvivaroitusmerkki
Valo tehostaa merkin havaitsemista tammikuun alkupuolelle saakka.Kari Kosonen / Yle

Hirvi on hyvä maastoutuja

Hirveä on erityisesti kesäaikaan hyvin hankala havaita. Värityksensä ansiosta se maastoutuu erinomaisesti metsikköön ja tien laitaan.

Alla oleva video on kuvattu viime kesänä Lappeenrannassa. Siitä voit itse katsoa, miten hyvin havaitset metsän reunassa lymyävän hirven.

Näetkö videossa hirven?
Video on kuvattu 50 km/h-vauhdilla ajavasta autosta. Huomaatko sinä videolla näkyvän hirven?