Kauppakeskukset kyllästyivät lasten ilkivaltaan – poliisilta kirje koululaisten koteihin Seinäjoella

Sisällä pyöräilemistä, pöydillä juoksemista, pöytien polttamista ja muuta häiriköintiä on Seinäjoen kauppakeskuksissa koettu tänä syksynä tavallista enemmän. Poliisin Ankkuri-tiimi kehottaa koululaisten vanhempia kertaamaan käyttäytymissäännöt lasten kanssa.

ilkivalta
Kauppakeskuksissa on muun muassa poltettu pöytiä tupakansytyttimillä.
Kauppakeskuksissa on muun muassa poltettu pöytiä tupakansytyttimillä.Päivi Rautanen/Yle

Seinäjokelaisissa kauppakeskuksissa on tänä syksynä sotkettu ja aiheutettu monenlaista häiriötä ja ilkivaltaa. Tekijöinä lapset ja nuoret, jotka kokoontuvat tiloihin alkuillasta.

– Poltetaan pöytiä, ajetaan sisällä pyörillä, juostaan pöydillä ja häiritään muita asiakkaita. Monenlaista sotkemista, sanoo viidestä seinäjokelaisesta kauppakeskuksesta vastaavan Fincap Oy:n markkinointijohtaja Marjo Pirhonen.

– Aiheuttajina ovat olleet erityisesti alakoulu- ja yläkouluikäiset ja murrosvaiheessa olevat nuoret, sanoo vanhempi konstaapeli Pyry Luomala Seinäjoen poliisilaitokselta.

Syksyn ajan jatkuneeseen tilanteeseen haetaan nyt ratkaisua sillä, että tällä viikolla seinäjokelaiskoululaisten vanhemmille lähetettiin kirje, jossa pyydetään kertaamaan lasten kanssa yleisissä tiloissa käyttäytymisen säännöt.

Kirjeen on allekirjoittanut moniammatillisen Ankkuri-tiimin Ankkuripoliisi Pyry Luomala.

Tänä syksynä poikkeuksellisen paljon häiriköintiä

Ankkuri-toiminta aloitettiin Seinäjoella 2015. Poliisin lisäksi Ankkurissa toimivat sosiaalityöntekijä ja -ohjaaja sekä erityisnuorisotyöntekijä.

– Teemme moniammatillista yhteistyötä ja täydennämme toistemme ammattitaitoa. Hommaa piisaa, mutta uskoisin, että tuloksiakin saadaan, Luomala sanoo.

Ankkurissa pyritään puuttumaan nopeasti lasten ja nuorten rikollisesen käyttäytymiseen ja ehkäisemään mahdollisen rikoskierteen syntyminen. Vuositasolla Ankkuri-tiimin kautta kulkee noin 200 alle 18-vuotiaan seinäjokelaisen nuoren tapaukset.

Pyry Luomalan mukaan kauppakeskuksissa on tapahtunut jonkinlaista häiriköintiä aina. Tänä syksynä se on kuitenkin noussut erityisesti esille ja ollut jatkuvampaa.

– Jotkut tapauksista täyttävät rikoksen tunnusmerkit, Luomala toteaa.

Ratkaisua haetaan sovittelemalla

Kauppakeskukset ovat reagoineet tilanteeseen lisäämällä vartiointia ja kameravalvontaa. Valvontakameran kuvaa päätyy tutkittavaksi myös Luomalan pöydälle.

Taltiointien kautta monille nauhalle tallentuneille kasvoille löytyy nimi – ja sitten poliisista otetaan yhteys kotiin.

– Kutsutaan lapsi vanhempineen tänne Seinäjoen poliisiasemalle Ankkuri-tapaamiseen ja keskustellaan sekä lapsen että vanhempien kanssa.

Tapaamisissa ovat läsnä myös vahinkoa kärsinyt taho tai hänen edustajansa. Ratkaisuun pyritään sovittelemalla. Osassa tapauksista on mahdollista, että poliisi suorittaa esitutkinnan, minkä jälkeen tapaus siirtyy syyttäjälle syyteharkintaan.

– Poliisi pystyy rankaisemaan 15 vuotta täyttänyttä ihmistä, kun alkaa rikosoikeudellinen vastuu. Esimerkiksi lievässä vahingontekoasiassa, mitä osa näistä on, poliisi pystyy määräämään sakkorangaistuksen. Jos tekijä ja vastapuoli pääsevät sopimukseen, se on meille poliiseille merkki, että voidaan jättää rankaisematta, Luomala sanoo.

Luomalan mukaan Ankkurissa tavattujen lasten ja nuorten ikä on kuitenkin pääsääntöisesti alle 15 vuotta.

Jos sovintoa ei ilkivalta-asiassa heti tunnu syntyvän, tapaukset ohjataan sovittelutoimistolle, missä ratkaisun hakemista jatketaan sovittelijavetoisesti.

– Siellä jatketaan asian selvittelyä. Ei niinkään rangaistuksen vaan keskinäisen keskustelun ja kompensaation kautta. Selvitellään, miten aiheutettu vahinko korvataan.

Jos päivittäin joudutaan siivoamaan monta tuntia ylimääräistä, maalaamaan seinäpintoja ja uusimaan pöytiä, vartiointikulut ovat kasvaneet ja videovalvonta tuo kustannuksia, niin ei tämä halpaa ole.

Marjo Pirhonen

Nuori itse korvaa

Tavoite on, että vahingon korvaa sen aiheuttaja. Siis nuori itse. Luomala muistuttaa, että jos esimerkiksi 10-vuotias rikkoo jotain, hän on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon.

– Yleensä [korvausasiasta keskusteltaessa] ensimmäinen vastaus on, että äiti tai isä korvaavat. Me kysymme sitten, että kukas siellä onkaan töpännyt, mihin nuori vastaa ”no, kai se olen minä”. Se on just niin, Luomala kuvailee.

Korvausvastuuta voidaan tavoitella esimerkiksi niin, että nuori suorittaa päivän-parin työjakson sovitussa paikassa sovitulla tavalla ilman palkkaa tai sopimalla tietyllä aikavälillä hoidettavasta rahallisesta korvauksesta.

– Pääosin sovittelusta on ollut hyviä kokemuksia.

– Kun jotain tapahtuu, lapsi väistämättä itsekin huomaa, että nyt meni ylitse. Sitten tullaan poliisilaitokselle Ankkuri-tapaamiseen selittelemään ja käydään läpi, mitä tästä voi seurata ja hän joutuu kasvotusten kohtaamaan sen henkilön, jolle on vahinkoa aiheuttanut. Näkisin, että se on tehokkaampaa kuin vain se, että sanotaan sinun tehneen jotain väärin ja lyödään nyrkkiä pöytään.

FinCap Oy:n markkinointipäällikkö Marjo Pirhonen.
Joulukoristeetkin ovat saaneet kauppakeskuksessa kyytiä, sanoo markkinointipäällikkö Marjo Pirhonen.Päivi Rautanen/Yle

Keskustelkaa, keskustelkaa

Seinäjoen kauppakeskuksissa on yritetty puuttua lasten ja nuorten häiriköintiin sekä henkilökunnan että välillä asiakkaidenkin toimesta. Nuoret kuitenkin haistattelevat ojentajia, joskus jopa sylkevät päälle ja jättävät monesti kehotukset huomiotta.

Tilanteeseen on väsytty sekä henkisesti että häiriköinnin aiheuttamien taloudellisten menetysten vuoksi.

– Jos päivittäin joudutaan siivoamaan monta tuntia ylimääräistä, maalaamaan seinäpintoja ja uusimaan pöytiä, vartiointikulut ovat kasvaneet ja videovalvonta tuo kustannuksia, niin ei tämä halpaa ole, Marjo Pirhonen sanoo.

Tehostetulla valvonnalla pyritään selviämään rauhallisemmin loppuvuodesta. Ensi vuoden valvonnan ja vartioinnin tasosta päätetään myöhemmin.

Pirhonen muistuttaa, että lapset ja nuoret ovat tervetulleita kauppakeskuksiin asiakkaina. Tilat eivät ole nuorisotiloja ja niissä on muistettava yleiset käyttäytymissäännöt.

Samaa sanoo Pyry Luomala. Nyt koulujen kautta koteihin lähetetyn viestin toivotaan auttavan asiassa.

– Emme ole pyrkineet syyttelemään ketään, vaan nimenomaan pyydämme, että vanhemmat keskustelisivat nuorten kanssa.

– Lapsia pyydettäisiin, että jos keskustassa tapahtuu jotain, mitä tahansa, josta voi jatkossa kuulla, ottakaa se puheeksi vanhempien kanssa. Sitten se ei ole niin suuri järkytys, jos minä soitan.