Valtatietä ylittänyt koulutyttö jäi rekan alle Lapinlahdella – poliisi: kuljettaja yritti väistää ennen törmäystä

Valtatietä ylittänyt lapsi menehtyi jäätyään rekan alle Lapinlahdella Pohjois-Savossa.

liikenneonnettomuudet
Kartta
Yle

Tapahtumat rekan alle jääneen koulutytön tapauksessa ovat tarkentuneet.

Lapinlahden Nerkoolla keskipäivällä sattuneessa onnettomuudessa menehtyi 13-vuotias paikallinen tyttö. Poliisi on saanut vietyä suruviestin tytön omaisille.

Tyttö jäi pohjoiseen matkalla olleesta linja-autosta pysäkille ja lähti ylittämään Viitostietä auton takaa. Samaan aikaan pohjoisesta tuli ajoneuvoyhdistelmä, joka törmäsi tyttöön. Kuljettaja yritti väistää omalla puolellaan tietä olleelle bussipysäkille, mutta rekka törmäsi silti tyttöön. Väistöyrityksessä rekka osui myös pysäkillä olleeseen katokseen.

Syyllisyyteen ei oteta tässä vaiheessa kantaa.

Sami Joutjärvi

Rekan alle jäänyttä tyttöä yritettiin elvyttää onnettomuuspaikalla, mutta hän menehtyi saamiinsa vammoihin.

Tapahtumapaikalla oli 80 km/h nopeusrajoitus. Poliisin tietojen perusteella onnettomuus tuskin johtui huonosta kelistä: paikalla oli valoisaa eikä esimerkiksi lumisadetta. Savon Sanomien mukaan onnettomuuspaikalla ei ole suojatietä (siirryt toiseen palveluun).

Poliisi tutkii tapahtunutta liikenneturvallisuuden vaarantamisena ja kuolemantuottamuksena sekä suorittaa kuolemansyyn tutkinnan. Ajoneuvoyhdistelmän kuljettajaa on kuultu lyhyesti.

– Selvitetään, onko syytä epäillä rikosta. Syyllisyyteen ei oteta tässä vaiheessa kantaa, komisario Sami Joutjärvi Itä-Suomen poliisista sanoo.

Murheellinen tapaus on poliisin näkökulmasta myös poikkeuksellinen. Tavallisempaa on, että vaaratilanteita tulee, kun koululaiset lähtevät tielle koulubussin edestä ja toinen auto tulee bussin takaa samalla kaistalla. Nyt onnettomuus tapahtui vastaan tulevien kaistalla.

Onnettomuus sattui puoli yhden aikaan keskipäivällä Nerkoolla, viisi kilometriä Viitostietä pohjoiseen Lapinlahden taajamasta.

Kunnanjohtaja: Tämä koskettaa syvästi kaikkia

Lapinlahden kunta tarjoaa kriisiapua onnettomuuteen liittyen. Kunnanjohtaja Janne Airaksisen mukaan tapahtunut koskettaa syvästi kaikkia, mutta erityisesti onnettomuus on surullinen ja ikävä asia kuolleen tytön omaisille.

– Haluan esittää kunnan puolesta mitä syvimmät surunvalittelut, hän sanoo.

Airaksisella ei ole tietoa tapahtuman yksityiskohdista. Yleisellä tasolla hän kuitenkin sanoo tietävänsä, että Viitostiellä on vaarallisia paikkoja.

– Siellä on useita paikkoja, jotka vaativat turvallisuuden näkökulmasta toimenpiteitä – mutta tähän tapaukseen en osaa ottaa kantaa.

21.12. 17.42: Artikkelia täydennetty Lapinlahden kunnanjohtajan kommenteilla.