Katso pikakelauksella, mitä soten valinnanvapaudesta jää poliittisen väännön jälkeen käteen

Erikoissairaanhoitoon ei ole tulossa juurikaan lisää valinnanvapautta. Sen sijaan perusterveydenhuollossa voit valita joko julkisen tai yksityisen puolen lääkärin. Myös yksityisiä sosiaalipalveluja, kuten vammaisten tai vanhusten kotihoitoa voit valita nykyistä enemmän.

politiikka
Kuvtuskuva.
Yle Uutisgrafiikka

Hallitus sopi keskiviikkona, että erikoissairaanhoidon asiakassetelin velvoittavuus perutaan. Toisin sanoen yksityisen tai kolmannen sektorin erikoissairaanhoidon toimenpiteitä ei ole pakko maksaa julkisista varoista, mutta maakunta voi päättää asiakassetelin myöntämisestä.

Valinnanvapautta hallituksen sote-uudistus lisää kuitenkin näillä näkymin ainakin kolmella tavalla. Tosin yksi niistä, henkilökohtainen budjetti, on vielä täysin keskeneräinen.

1) Voit valita terveyskeskuksen ja yksityislääkärin väliltä

Perustason valinnanvapaus laajenee yksityislääkäreihin. Voit mennä samaan hintaan hoitamaan kipeää selkää, flunssaa tai virtsatulehdusta terveyskeskukseen, yksityiselle lääkäriasemalle tai kolmannen sektorin tuottamalle lääkäriasemalle.

Edellytyksenä on, että paikka on laatu- ja hintakriteerit täyttävä sote-keskus.

Julkisessa terveydenhuollossa on jo valinnanvapaus. Potilas voi jo nyt valita ilman lisämaksua, mihin oman kuntansa terveyskeskukseen tai neuvolaan menee. Sen sijaan yksityislääkärikäynnit maksetaan vielä omasta pussista, ja kuluista saa Kela-korvauksen.

Sote-keskukset aloittavat toimintansa näillä näkymin vuonna 2021.

2) Asiakassetelillä sosiaalipalveluja, mutta ei erikoissairaanhoitoa

Erikoissairaanhoidossa valinnanvapaus ei välttämättä lisäänny, koska maakunnille ei tule velvoitetta antaa asiakasseteliä kiireettömään hoitoon. Potilas pitää lain mukaan jo nyt ohjata yksityiselle puolelle erikoissairaanhoitoon myös kiireettömissä tapauksissa, ellei kuuden kuukauden hoitotakuu muuten toteudu.

Sen sijaan *hammasproteesiin *liittyvä suun hoidon sekä useita *kotipalveluja ja muita sosiaalipalveluja *voit tulevaisuudessa valita asiakassetelin avulla aikaisempaa laajemmin myös yksityiseltä puolelta.

Maakunnilla on velvollisuus myöntää asiakasseteli esimerkiksi yrityksen tarjoamaan vammaisten ja vanhusten kuntoutukseen ja kotihoitoon sekä kotisairaanhoitoon. Aikaisemmin kunta usein kilpailutti yksityiset palveluntarjoajat, nyt yrityksen voi valita asiakassetelin kautta itse.

Julkisella puolella erikoissairaanhoidon valinnanvapaus on jo olemassa. Esimerkiksi helsinkiläinen voi mennä lonkkaleikkaukseen jo nyt vaikkapa Tampereelle TAYS:iin ja päinvastoin.

3) Henkilökohtainen budjetti - kohtalo vielä mysteeri

Hallituksen kolmas kaavailu valinnanvapauden lisäämiseksi on erittäin paljon sote-palveluita tarvitseville tarkoitettu henkilökohtainen budjetti.

Tavoite on, että esimerkiksi hoitoa, kuntoutusta ja sosiaalipalveluita, kuten hoitoon kuljetuksia on mahdollista yhdistellä aikaisempaa sujuvammin niihin tarkoitetun budjetin kautta.

Henkilökohtaisen budjetin linjaukset ovat kuitenkin kesken, ja ratkaisu siirtyy kevääseen.