Ripulilääkkeiden väärinkäytöstä aiheutuvat kuolemat lisääntyneet Ruotsissa – Suomessa ei ilmoituksia vastaavasta

Loperamidia myydään myös Suomessa ilman reseptiä.

lääkkeet
tabletteja pöydällä
Antibioottien liiallinen tai turha nauttiminen voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia.AOP

Ripulilääkkeissä käytettävän lääkeaineen epäillään aiheuttaneen useita kuolemantapauksia Ruotsissa,kertoo Ruotsin radion Ekot-ohjelma (siirryt toiseen palveluun).

Kuolemantapausten määrä on kasvanut viime vuosina. Ruotsissa epäillään, että loperamidin tai sen ja muiden aineiden yhteisvaikutuksen vuoksi kuoli viime vuonna 11 ihmistä.

Ekotin mukaan opioideihin kuuluvaa loperamidia on useissa reseptivapaissa ripulilääkkeissä, kuten Imodiumissa, jota myydään myös Suomessa. Ohjeiden mukaan annosteltuna loperamidi on vaaratonta, mutta suurina määrinä se voi aiheuttaa vakavia sydänoireita, amerikkalaiset lääkeviranomaiset ovat varoittaneet.

Loperamidin vaikutuksia on selvitetty myös Euroopan unionissa, kertoo ylilääkäri Vesa Mustalammi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta. Maaliskuussa päätettiin, että muun muassa valmisteiden pakkausselosteisiin tulee lisätä varoitus mahdollisista sydänhaitoista, jos valmistetta ottaa liian suurina annoksina.

– Silloin ei katsottu, että muihin toimiin olisi tarpeita. Toki myyntiluvan haltijoilta edellytetään jatkoseurantaa haittavaikutuksista.

30 tablettia kerralla

Fimean tiedossa ei ole, että Suomessa olisi loperamidin yliannostuksiin liittyviä myrkytyksiä tai kuolemia. Mustalammin mukaan Fimeaan on raportoitu yhdestä ripulilääkkeiden väärinkäytöstä, johon ei kuitenkaan liittynyt myrkytystä.

– Ilmeisesti kerralla oli otettu 30 tablettia, kun yleensä kahdeksan tablettia päivässä riittää. Voisi kuvitella, että tämä ei ole kovin houkutteleva aine. Jos ei ole ripulia, saa normaaliannoksellakin mahan ummelle. Suurella annoksella ummetusta tulee kyllä pitkäksi aikaa.

Kun itsehoitolääkkeiden käyttöön liittyy turvallisuushuolia, Suomessa harkitaan, tulisiko lääke muuttaa reseptilääkkeeksi. Mustalammin mukaan vastaavaa ei ole harkittu suhteellisen yleiseen vaivaan käytettyjen ripulilääkkeiden kohdalla.

Myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Leena Soininen toteaa, että vain yhdeksässä Myrkytystietokeskukseen tänä vuonna tulleessa puhelinsoitossa aiheena on ollut loperamidi. Puhelinsoittoja on tullut tähän mennessä noin 36 000.

– Meidän tietojemme valossa loperamidin ei tiedetä olevan ongelma Suomessa, hän sanoo.