1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Osakkeet ja arvopaperit

Yli 36 000 Olvin osaketta menetti keväällä arvonsa – omistajat eivät siirtäneet niitä ajoissa sähköiseksi

Osakesäästäjien keskusliitto arvioi, että vastaavia haamuosakkeita on useilla yhtiöillä. Merkittävin tiedossa oleva tapaus on Sampo, joka otti yhtiön haltuun osakkeita yli 200 miljoonan euron arvosta.

Osakkeet ja arvopaperit
Oluttölkkejä linjastolla.
Toni Pitkänen / Yle

Runsaasti panimoyhtiö Olvin vanhoja osakkeita on jäänyt omistajilleen arvottomaksi, koska osakkeita ei ole siirretty sähköiseen osakejärjestelmään.

Olvi päätti mitätöidä keväällä yli 36 500 osaketta, kun osakeyhtiölain mukainen kymmenen vuoden raja antoi siihen mahdollisuuden. Tämänhetkisellä osakekurssilla osakkeiden arvo olisi runsaat miljoona euroa.

Aikaa arvo-osuusjärjestelmään siirtymiseksi on ollut jo vuodesta 1993 lähtien. Osakeyhtiölaissa säädettiin vuonna 2016 kymmenen vuoden siirtymäaika osakkeiden sähköiseen rekisteriin siirtämiseksi. Sen jälkeen yhtiöillä on oikeus päättää osakkeiden omistuksen mitätöinnistä ja ottaa ne omaksi omaisuudekseen.

Alun perin Olvin osakkeet liitettiin arvo-osuusjärjestelmään jo vuonna 1993. Tuolloin osakkeenomistajien piti esittää osakekirjansa ja pyytää osakkeiden kirjaamista arvo-osuustililleen. Niiden osakkeenomistajien, jotka eivät tätä tehneet, osakkeet siirtyivät yhteiselle arvo-osuustilille arvopaperikeskukseen ja osakkeista muodostui niin sanotut haamuosakkeet.

Sampo merkittävin tapaus, Ponsse kehottaa omistajiaan huolehtimaan asiasta

Osakesäästäjien keskusliitto arvioi, että vastaavia haamuosakkeita on useilla yhtiöillä. Keskusliiton analyytikon Henri Huovisen mukaan Sammon tapaus on ollut kaikista merkittävin.

Sampo kertoi joulukuussa yhtiön haltuun siirtyneen runsaat 4,6 miljoonaa osaketta eli yli 200 miljoonan euron arvosta. Yhtiö kampanjoi marraskuussa 2016 osakkeiden siirtämiseksi sähköiseen järjestelmään, minkä jälkeen niitä siirrettiin yli kaksi miljoonaa kappaletta.

Esimerkiksi Ponsse ei ole selvittänyt, minkä verran yhtiön osakkeissa mahdollisesti on niin sanottuja haamuosakkeita. Ponsse ei myöskään ole tehnyt päätöstä sähköiseen järjestelmään kirjaamattomien osakkeiden siirtämisestä Ponssen omistukseen.

Ponsselta todetaan, että yhtiö toivoo osakkeenomistajiensa tarkastavan, onko heidä osakkeensa kirjattu sähköiseen järjestelmään.

Lue seuraavaksi