Joulupukin työ on sosiaalista työtä: "Tärkeintä on oppia ymmärtämään ja antaa anteeksi"

Hyvän joulupukin tunnistaa sosiaalisista taidoista ja hyvästä tilannetajusta, sanoo peräti kuusikymmentä vuotta keikkaa heittänyt joulupukki.

joulupukki
Joulupukki istuu kuusen vierestä...
Hannu Harhama / Yle

ForssaKun pyytää kotiin ennestään tuntemattoman pukin, on tulijalla todennäköisesti yllään punaiset vaatteet. Toisin oli silloin, kun ikivanha forssalaispukki aloitti työnsä kuusikymmentä vuotta sitten.

– Ennen oli yllä sudennahkaa väärin päin päällä ja päässä suippolakkeja. Tuolloin lapset menivät äidin helmojen taakse piiloon, kun pelkäsivät, kertoo 80-vuotias Kari Pitkänen, joka aloitti pukintyöt vuonna 1954.

Pukin vaatetuksen lisäksi myös joulu on muuttunut Pitkäsen mielestä paljon. Ennen vanhaa kun joku oli toivonut luistimia, otettiin kontista ruuvarit. Nyt pukinkontissa on paljon sellaista, mistä pukki ei ymmärrä mitään.

– Sieltä Korvatunturilta vaan tulee kaikenlaista sähkötuotetta, että pukki on aivan ulalla. Kerran toin moponkin yhden kodin ovenpieleen. Mutta ei sillä ole väliä, jos pukki ei lahjasta mitään ymmärrä. Se riittää, että paketin päällä on nimi.

Joulupukkia vastassa väsynyttä väkeä

Nykyään joulupukki saattaa kohdata kodeissa kaikesta kiireestä ja paljosta tekemisestä väsyneitä vanhempia ja kiukkuisia lapsia. Näissä tilanteissa koetellaan pukin sosiaalisia kykyjä ja tilannetajua.

Joulupukki kurkistaa ovesta
Hannu Harhama / Yle

– Yleensä kun taloon menen, niin kaikilla siellä on omat odotukset. Monesti mietin, miten me kaikki tästä selviämme. On sitten pukin työtä saada tunnelma mahdollisimman nopeasti sellaiseksi, että koko piirillä on hyvä olo. Kaikki läsnäolevat täytyy huomioida, ihan kaikki, korostaa Kari Pitkänen.

Joskus kotona voi olla vaikeitakin tilanteita ja tunnelmia edessä, kun pukki saapuu. Pukki onkin oppinut pitkän uran aikana paljon.

– Sitä on oppinut vuosikymmenten aikana ymmärtämään ihmisten kiukunpuuskia ja kilahduksia paljon paremmin kuin ennen.

– Pukin työ on sosiaalista työtä, ja sitä tiukentaa myös se, että paikkoja on paljon ja pukin aika joka perheessä on rajallinen. Tärkeätä on vaan oppia ymmärtämään ja antaa anteeksi.

Some avuksi pukin löytämisessä

Joulupukkia etsitään koteihin nyt eri keinoilla kuin ennen vanhaan. Kun aikaisemmin lehdet olivat joulun alla täynnä pukki-ilmoituksia, nyt avuksi ovat tulleet sosiaalinen media ja pukkirekisterit. Helpointa on tietenkin tilata tuttu pukki, joka on käynyt ennenkin.

– Me sieltä Korvatunturilta vaan lähdetään tulemaan sinne, minne tilaus on tullut, ja vanhasta muistista pukki yleensä menee samaan paikkaan. Monta kertaa kodeissa sitten kysytään, että tuleekos pukki vielä ensi jouluna. Ja minä lupaan, että totta kai!