Näin katalonialaisten äänet jakautuivat: itsenäisyysmielisille niukka enemmistö alueparlamentissa

Yksittäisistä puolueista Espanja-mielinen Ciutadans sai eniten ääniä.

Katalonia
Tilastografiikka katalonian aluevaaleista.

Katalonialaiset äänestivät torstaina itsenäisyyttä kannattaville puolueille paikkaenemmistön Katalonian alueparlamentissa. Ne saivat yhteensä 70 paikkaa, Espanjan yhtenäisyyttä kannattavat puolueet puolestaan 57.

Yhteensä 135-paikkaisessa parlamentissa enemmistöön riittää 68 paikkaa.

Varsinaisia itsenäisyyspuolueita on kaksi, ja ne saivat yhdessä 66 paikkaa aiemman 62:n sijaan. Neljä paikkaa saanut pieni radikaalivasemmistopuolue CUP lupasi kuitenkin tukensa itsenäisyyspuolueille.

Pienpuolue CUP kannattaa paikallista demokratiaa, mutta sen kapitalismin vastaiset näkemykset ovat aiheuttaneet närää muissa itsenäisyyspuolueissa.

Espanja-mielinen puolue sai eniten ääniä

Yksittäisistä puolueista ehdoton vaalivoittaja oli Espanja-mielinen Ciutadans, joka sai yli neljäsosan annetuista äänistä.

Ciutadans-puolueen Ines Arrimadas juhli tuloksia Barcelonassa 21. joulukuuta.
Ciutadans-puolueen Ines Arrimadas juhli tuloksia Barcelonassa 21. joulukuuta.Josep Lago / AFP

Itsenäisyyspuolueista suurimmaksi nousi maanpaossa olevan aluejohtaja Carles Puigdemontin perustama vaaliliitto Junts per Catalunya. Se sai äänistä runsaan viidesosan, huomattavasti ennustettua enemmän.

Vaalien suurin häviäjä oli Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn Kansanpuolue, joka sai historiansa heikoimman tuloksen (siirryt toiseen palveluun) Kataloniassa. Se sai alueparlamenttiin kolme paikkaa.

Uusvasemmistopuolue Catalunya en Comú on puolueista ainoa, joka ei lukeudu kumpaankaan pääleiriin. Sosiaalisia kysymyksiä painottava vasemmistopuolue (siirryt toiseen palveluun) kannattaa itsenäisyyden sijaan uutta kansanäänestystä Katalonian ja Espanjan suhteen määrittämiseksi.

Puolueen mukaan se haluaa toimia sillanrakentajana ja yhdistää katalonialaisia kansaa jakaneen itsenäisyyshankkeen jälkeen.

Uutista korjattu klo 12.54: Itsenäisyyspuolueet saivat yhteensä 70 paikkaa, eivät 60.

Lisää aiheesta meillä:

Analyysi: Katalonian jännitysvaalien tulos syvensi umpikujaa

Katalonian tulevaisuus pelissä – mistä paikallisvaaleissa on kysymys?

Katalonialaiset rynnistivät äänestämään aluevaaleissa: "En ole koskaan jonottanut yhtä paljon"

Ulkolinja: Katalonia – lippujen sota (Yle Areena)

Lisää muualla:

HS.fi: Uhkapeli kostautui – Espanjan pääministeri Rajoylle Katalonian vaalien tulos on karmea tappio (siirryt toiseen palveluun)