Valotaiteilija: Valo voi rauhoittaa ja viedä uusiin sfääreihin – Katso, kuinka puut loistavat Lounais-Suomen joulukaduilla

Uusikaupunki upotti lähes 30 000 euroa valaisun uudistamiseen. Porissa ihastellaan valopuuta.

valaistus
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Jouluvaloja Lounais-Suomessa
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Jouluvaloja Lounais-Suomessa

Joulukatujen valaisuun panostetaan monissa kaupungeissa. Uudessakaupungissa valaistuksia uudistettiin koko keskustan alueella noin 20 000–30 000 eurolla. Turussa joulun polku ulottuu myös torille: kauppatorille on luotu valokatos sekä jouluisia kojuja ja kota.

Porissa valaistuja kohteita on eri puolilla kaupunkia. Erityisesti valolangoin valaistut puut ovat herättäneet ihastusta.

Tänne Turun kävelykadullekin voisi kehitellä satumaailmaa keskelle kaupunkia.

Antti Kulmala

Pyysimme valotaiteilija Antti Kulmalaa arvioimaan Lounais-Suomen joulukatuja.

– Parhaita ovat kyllä ne valopuut, jotka loistavat useassa paikassa. Porissa roikkui myös pesiä puissa. Niistä tuli mieleen tuulenpesä, pohtii Kulmala.

Jouluporo Turun kauppatorilla
Jouluporo Turun kauppatorillaMinna Rosvall / Yle

Kulmala työskentelee Sirkusunionin taiteellisena johtajana, mutta tekee valosuunnitteluja muihinkin kuin sirkusteoksiin. Valotaiteilija Kari Kolan työryhmässä hän oli toteuttamassa Luminous-valaistuksia. Yhteistyö Kolan kanssa jatkuu. Luonnon tuominen mukaan valoratkaisuihin on hänelle tärkeää.

– Italiassa alueelle tuotiin puita, joita lähdimme valaisemaan. Emme laittaneet valoverkkoa, vaan etsimme puun muotoja esiin valon avulla. Tänne Turun kävelykadullekin voisi kehitellä satumaailmaa keskelle kaupunkia, visioi Kulmala.

Valosta etsitään sykähdyttäviä elämyksiä

Valoinnostus näkyy arjessa monissa paikoissa joulun alla. Uimahalleissa voi uida kynttilänvalossa, koteja ja työpaikkoja koristellaan valoilla. Kynttilöitä sytytellään myös työpaikkojen kahvihuoneisiin.

– Valolla halutaan tuoda iloa ja pirteyttä arjen harmauteen. Kautta aikojen auringon noustua on voitu puuhailla asioita, ja sitten pimeän tultua on nuupahdettu ja väsytty, pohtii valotaitelija Antti Kulmala.

Joulun polku Turun kauppatorilla
Joulun polku Turun kauppatorillaMinna Rosvall / Yle

Valaistuksen arvostus ja samalla siihen panostaminen ovat lisääntyneet viime vuosina.

Valo voi rauhoittaa, viedä uusiin sfääreihin tai saada tanssijalan vipattamaan.

Antti Kulmala

– Valon merkitys on kasvanut, siiitä haetaan nykyään estetiikkaa. Valaistuksia ei tehdä vain paremman näkyvyyden vuoksi, vaan valon pitää näyttää hyvältä ja luoda tunnelmaa, Kulmala kertoo.

Valaistujen kohteiden ja valotaideteosten parissa ihmiset voivat kokea sykähdyttäviä asioita.

– Valo voi rauhoittaa, viedä uusiin sfääreihin tai saada tanssijalan vipattamaan.

Kotipihojen discot huvittavat valotaiteilijaa

Kotien ja pihojen valaiseminen on saanut uutta intoa viime vuosina. Joillakin paikkakunnilla oikein kilpaillaan, kenellä on hienoin piha. Valotaiteilija Antti Kulmalaa intomielinen välkkeen hakeminen huvittaa.

– Välillä kun moottoritielle näkee, miten kaikki välkkyy ja vilkkuu, tulee mieleen, onko tapahtunut joku onnettomuus. Itse pidän rauhallisemmasta valosta. Jos tykkää pihalla olevasta diskosta, on se valaisijan oma valinta. Se tuo hänelle iloa.

Joulupuu Porin Raatihuoneenpuistossa
Joulupuu Porin RaatihuoneenpuistossaSoila Ojanen / Yle
Jouluvaloja Loimaalla
Jouluvaloja LoimaallaJouko Pukki
Joulukatu Uudesskaupungissa
Joulukatu UudesskaupungissaMinna Rosvall / Yle
Joulukatu Kaarinassa
Joulukatu KaarinassaHannu Vähämäki / Yle
Joulukatu Naantalissa
Joulukatu NaantalissaLassi Lähteenmäki / Yle