Työ, terveys ja perhe – näistä perusasioista pohjalaiset ovat kiitollisia vuoden lopussa

Vuosi 2017 piirtyy varmasti monen mieleen Suomi100 -juhlavuotena. Kysyimme muutamilta pohjalaisilta, mitä heille jäi vuodesta päällimmäisenä mieleen ja mistä he ovat vuoden lopulla kiitollisia.

Suomi 100
Pohjalaiset olivat vuoden lopulla kiitollisia läheisistä, terveydestä ja työstä. Ylin rivi: Esko Ketola (vas.), Ilmi Kilgast-Wegelius ja Riitta Annala. Keskirivi: Eija Köykkä (vas.), Enni Yli-Hynnilä ja Jorma Rasinmäki. Alin rivi: Matti Niemi (vas.), Raimo Vertainen, Eeva Autio ja Juha Saunala.
Pohjalaiset olivat vuoden lopulla kiitollisia läheisistä, terveydestä ja työstä. Ylin rivi: Esko Ketola (vas.), Ilmi Kilgast-Wegelius ja Riitta Annala. Keskirivi: Eija Köykkä (vas.), Enni Yli-Hynnilä ja Jorma Rasinmäki. Alin rivi: Matti Niemi (vas.), Raimo Vertainen, Eeva Autio ja Juha Saunala.Mirva Ekman / Yle

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi alkaa olla lopuillaan. Kysyimme muutamalta pohjalaiselta, minkälaisia asioita heille jäi henkilökohtaisesti vuodesta 2017 mieleen.

– Vuosi on mennyt eläkeläiseksi totutellessa, enää ei tarvitse herätä aina seitsemältä, vaan sitten kun huvittaa. Se on ehkä mieleenpainuvinta. Muuten piristysruiskeen arkeen saa lapsista ja lapsenlapsista, miettii seinäjokelainen Matti Niemi.

– Työ. Mitä muuta ihminen tarvitsee elämässään kuin työpaikan. Tai terveyttä toki myös, toteaa Eija Köykkä Ylistarosta. Hän lisää kuitenkin, että on toki kiitollinen myös perheestä, lapsista ja miesystävästä, eli elämän perusasioista.

Työ. Mitä muuta ihminen tarvitsee elämässään kuin työpaikan.

Eija Köykkä

– Vuosi oli tosi tapahtumarikas – valmistuin tänä vuonna ja olen ollut töissä, mutta gradun tekeminen on jäänyt päällimmäisenä mieleen. Veljen lapsen syntymä oli varmasti jännittävin hetki vuoden aikana, kertoo Enni Yli-Hynnilä Mustasaaresta.

– Muutoksien vuosi oli – muutin takaisin Vaasaan keväällä ja olen fiilistellyt sitä. Isoja elämänmuutoksia, naimisiinmeno ja rauhoittuminen, ja koiranpentukin tulee pian. Naimisiinmeno ja Vaasaan muuttaminen on ollut kyllä parasta, kertoo Juha Saunala Vaasasta.

– Juuri äsken tehtiin talokaupat ja muutto Oulusta Kruunupyyhyn on edessä kun opinnot loppuvat, että sepä nyt päällimmäisenä mielessä, sanoo Eeva Autio leveästi hymyillen.

Terveys edellä

Lähes kaikki vastaajat olivat kiitollisia terveydestään. Nurmolaisen "teräsvaarin", voimanostajan Esko Ketolan, vuosi oli melko poikkeuksellinen moniin verrattuna.

– Alkuvuodesta minulle tehtiin sydämen ohitusleikkaus ja loppuvuodesta voitin maailmanmestaruuden Tsekeissä, Ketola kertoo. Nyt hän on kiitollinen siitä, että hän on terve, ja parhaillaan hän treenaa jo ensi vuoden Unkarin MM-kisoja varten.

Alkuvuodesta minulle tehtiin sydämen ohitusleikkaus ja loppuvuodesta voitin maailmanmestaruuden.

Esko Ketola

– Terveydestä pitää aina olla kiitollinen, ja että on pysynyt jonkinlaisessa kunnossa. Elämä menee rauhallisesti eteenpäin, eli olen ihan tyytyväinen elämääni tällä hetkellä, Seinäjoen kaupunginjohtaja Jorma Rasinmäki hymyilee.

– Oma elämäni on ollut aika tasapainoista, Luojan kiitos. Oma terveys on hyvä ja perheellä myöskin, hymyilee Riitta Annala Kokkolasta.

– Se on ollut parasta, että olen saanut olla terve. Se on tässä iässä tärkeintä, toteaa Ilmi Kilgast-Wegelius Vaasasta.

Politiikan pyörteissä

Poliittinen myllerrys sekä 100-vuotiaassa Suomessa että muualla maailmassa ei ole jäänyt pohjalaisiltakaan huomiotta. Hallituksen päätöksenteko ja Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump mainitaan vastauksissa useasti.

– Suomi100 -juhlavuosi on jäänyt päällimmäisenä vuodesta mieleen, sanoo Pirjo Kaarala Vaasasta.

– Uutisista jää mieleen aina ne kaikista kamalimmat uutiset, mitä maailmalla ja Suomessa tapahtuu, ja mihinkä ollaan menossa. Täytyy vain toivoa, ettei tämä tästä hullummaksi mene, Eija Köykkä pohtii.

– Hallitussoosailu. Sitä on ollut aikaa seurata, nauraa Ilmi Kilgast-Wegelius Vaasasta.

Hallitussoosailu. Sitä on ollut aikaa seurata.

Ilmi Kilgast-Wegelius

– Päällimmäisenä vuodesta on jäänyt mieleen, että terrori-iskuja on ollut paljon, ja myös tämä Trumpin radikaalinen toiminta. Suomessa on ollut riitelyä sotesta. Sehän jatkuu vielä, tärkeintä on kuitenkin, että yritetään pitää ihmisistä huolta, Esko Ketola pohtii kulunutta vuotta.

– Mr. Donald Trump. En olisi uskonut, että hän voittaa, mutta hän voitti. Se jäi mieleen, toteaa Raimo Vertainen Kokkolasta.

– Maailman tapahtumissa on politiikka ollut vähän pelottavaa, sitä on miettinyt, että onko sellaista vaarantuntua aina ollut ilmassa vai onko sitä vain nyt. Toivoisi vain, että kaikki tottelisivat sitä kultaista sääntöä, että tee toisille, niin kuin haluat itsellesi tehtävän. Ehkä niin löytyisi rauha maahan, toteaa Juha Saunala Vaasasta.