Hankikylvöjä ja 24 luukun kevätkalenteri – puutarhaharrastajan kesän suunnittelu on jo täydessä vauhdissa

Kun puutarhaharrastaja kiikuttaa siemeniä hankeen, ei kyseessä ole hulluttelu, vaan valmistautuminen tulevaan kasvukauteen.

puutarhanhoito
Hanna Vuolteenaho tutkii erilaisia siemeniä.
Hanna Vuolteenaho rakentaa itselleen kevätkalenterin, jossa on 24 luukkua joulukalenterin tapaan. Taimikennoston koloihin laitetaan kasvamaan eri kasvien siemeniä, jotka itävät ja alkavat kasvaa eri aikoihin.Timo Nykyri / Yle

OuluPienet vihreät sirkkalehdet puskevat kohti valoa. Minigrip-pussissa itäneet keijunmekon siemenet ovat osoittautuneet itävyystestissä hyviksi.

Kyllä, luit oikein: itävyystestissä. Oululainen Hanna Vuolteenaho nimittäin testaa tänä vuonna lukuisten lajien itävyyttä erilaisin testein ennen kuin istuttaa ne puutarhaansa.

– Nyt olen kokeillut esimerkiksi keijunmekon siementen idättämiseen useita eri tyylejä. Kaikki näyttivät onnistuneen, Vuolteenaho kertoo.

Erilaisia koristekasvien siemeniä pusseissa.
Hanna Vuolteenaho harrastaa erityisesti koristekasvien kasvattamista. Hän kokeilee joka vuosi jotain uutta.Timo Nykyri / Yle

Kuulostaa aika työläältä. Vuolteenaho kuitenkin häärii innostuneena erilaisten koristekasvien siementen kanssa.

– Minusta on todella kivaa seurata pikku taimien kasvua, niiden ostaminen kaupasta olisi liian helppoa. En ehkä oppisi tämän punakellukan sielunelämää, jos en näkisi sitä tästä vaiheesta, Vuolteenaho naurahtaa ja heilauttaa idätystestipussia.

Kylmäkäsittely hoituu lumihangessa

Puutarhaharrastajan vuodenkierron loputtoman pitkältä tuntuva pimeä ja synkkä vuodenaika alkaa hiljalleen kääntyä valoisan puolelle.

Vaikka kesään on vielä rutkasti aikaa, aloittaa intohimoinen harrastaja valmistelut heti joulun jälkeen. Itse asiassa Vuolteenahon puutarhavuosi ei hänen mukaansa ole koskaan tauolla.

– Tammikuussa on hyvä suunnitella ja valmistella ensi vuoden kylvöjä.

Siemeniä idätyspusseissa.
Hanna Vuolteenaho kylmäkäsittelee lapinvuokon siemeniä laittamalla siemenet kosteutta hyvin sitovan vermikuliitin sekaan minigrip-pussiin.Timo Nykyri / Yle

Osa harrastajista aloittaa taimikasvatuksen jo heti tammikuussa, Vuolteenaho vasta helmikuun puolessa välissä. Puolestaan hankikylvöt hän aloittaa heti vuoden alussa.

– Teen esimerkiksi todella paljon niin sanottuja hankikylvöjä. Kylvän siemenet purkkiin ja vien ulos jo nyt tammikuussa. Meillä on paljon lunta käytössä tällä alueella, joten siemenet saavat luonnollisen kylmäkäsittelyn.

Se on tavallaan yksi vuoden kohokohdista.

Katja Uski

Viime keväänä Vuolteenaho teki ensimmäistä kertaa kevätkalenterin kasveilleen. Vihreän kennon kolot täytetään mullalla ja jokaiseen laitetaan eri lajien siemeniä. Siemenet itävät, alkavat kasvaa eri aikoihin ja joka päivälle tulee uutta seurattavaa.

– Kannattaa kylvää pieniä määriä yhtä lajia, mutta iso määrä erilaisia lajeja, Vuolteenaho naurahtaa ja muistelee, kuinka viime vuonna erilaisia lajeja kertyi jopa 200.

Helpotusta puutarhakaihoon

Yksi puutarhaharrastajan uuden vuoden käynnistäjistä ovat erilaiset siemenluettelot.

Niistä haetaan helpotusta talven keskellä iskevään puutarhakaihoon. Luetteloja selatessa suunnitellaan tulevan kauden istutuksia ja pohditaan esimerkiksi uusia lajeja, joita pihaan tai parvekkeelle voisi istuttaa.

Hanna Vuolteenaho suunnittelee ensi kesän istutuksia jo tammikuussa.
Hanna Vuolteenaho aloittaa ensi kesän puutarhan suunnittelun jo hyvissä ajoin tammikuussa.Timo Nykyri / Yle

Esimerkiksi Hyötykasviyhdistyksen luettelo postitetaan jäsenille heti loppiaisen jälkeen ja yhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski tietää, että lähetystä varrotaan innolla.

– Se on tavallaan yksi vuoden kohokohdista, jota odotetaan, että milloin se tipahtaa postilaatikosta. Välittömästi luettelon ilmestymisen jälkeen alkaa siemenmyynti täydellä teholla, Uski kertoo.

Usein luettelot ovatkin hiirenkorville selattuja ja täynnä sekalaisia merkintöjä esimerkiksi aiemmin kokeilluista, kiinnostavista tai ehdottomasti vältettävistä kasveista.

Hanna Vuolteenahon syyskylvöjä.
Hanna Vuolteenaho on laittanut osan siemenistä maahan jo syksyllä kylmäkäsittelyyn. Maan routaannuttua talvikylvöt jatkyvat hankikylvöinä, jolloin purkit tuodaan koreissa ulos ja peitetään lumella.Hanna Vuolteenahon kotialbumi

Myös Hanna Vuolteenaho selaa mielellään erilaisia siemenluetteloita etsiäkseen uusia lajeja. Hän kuitenkin hakee inspiraatiota enemmän luonnosta, harrastajien suosituksista ja erilaisilta verkkosivuilta.

Hyötykasvit pitävät pintansa

Hyötykasviyhdistyksen siemenluettelo nojaa perinteisiin, tuttuihin ja kestäviin kasveihin, mutta joka vuosi siihen lisätään myös uutuuksia. Kokeneet harrastajat tahtovat usein kokeilla lajeja, jotka ovat vaikeampia kasvatettavia. Luetteloon onkin kirjoitettu myös ohjeita kasvien viljelystä ja käytöstä.

Tänä vuonna Uskin mukaan uutuuksia on yli kaksikymmentä.

– Kun vuoden vihannes on pavut, niin niistä tulee neljä uutuutta. Sitten on muutamia kurpitsoja, kukkakasveja, hyötykiinanruusu eli teehibiskus ja koristekasvipuolen sisäkasveista banaani.

Tomaatteja lauttakylvössä.
Hanna Vuolteenahon tomaatteja lauttakylvössä. Suurin osa siemenistä iti jo viidessä päivässä vedessä kelluvan paperilla päällystetyn styroxlautan päällä.Hanna Vuolteenahon kotialbumi

Lehtikaalin suursuosion jälkeen erilaiset lehtivihannekset ovat myös kasvattaneet suosiotaan, Uski kertoo.

– Aasialaisista kasveista esimerkiksi paksoi on sellainen, jota voidaan viljellä jo varhain ja myöhäiseen syksyyn saakka. Tällaiset kauden pidennyskasvit ovat olleet kysyttyjä.

Monet siemenet säilyvät vuosikausia.

Katja Uski

Vaikka uutuuksille löytyy aina omat innokkaat kokeilijansa, ovat perinteiset tomaatit, salaatit, tillit ja persiljat vuodesta toiseen suosituimpia tilattavia siemeniä.

– Meidän päätarkoituksemme ovat tietysti luotettavat, vanhat kannat ja perinnekasvit. Niitä on mukana todella paljon, että säilytetään hyväksi todettuja ja luotettavia kasveja.

Parasta ennen vuosia sitten

Mihin asioihin aloittelevan puutarhaharrastajan tulisi kiinnittää huomiota?

Hanna Vuolteenaho pitää nyrkkisääntönä tutustumista siemenpussien ohjeisiin huolella.

– Kun ohjeissa sanotaan, että siemenet kylvetään johonkin aikaan ja tiettyyn lämpötilaan, niin kannattaa aloittaa sillä, mitä pussissa sanotaan. Jos on harrastajalta saatuja siemeniä, niin silloin kannattaa kysellä vinkkejä häneltä.

Huhtikuun lopulla Vuolteenahon taimipurkit valtaavat jo huomattavasti tilaa.
Hanna Vuolteenahon kotialbumi

Monessa kodissa kaapin perältä löytyy vanhoja siemenpusseja, joiden päivämäärät ovat menneet ohi vuosia sitten. Hyötykasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Katja Uski rohkaisee kuitenkin kokeilemaan niidenkin itävyyttä.

– Yleensä siemenet kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä paikassa ja monet siemenet säilyvät vuosikausia. Sitten on lajeja, joiden siementen itävyys häipyy tosi nopeasti, kuten esimerkiksi palsternakka. Sitä ei kannata vanhoilla siemenillä edes yrittää.

Tammikuussa on hyvä suunnitella ja valmistella ensi vuoden kylvöjä.

Hanna Vuolteenaho

Hanna Vuolteenaho täyttää pienen minigrip-pussin vermikuliitilla ja ripottelee sekaan kymmenen siementä kylmäkäsiteltäväksi. Usein hän tiputtaa siemenet pinseteillä, mutta tällä kertaa mennään ronskisti sormilla.

– Tykkään kokeilla kaikkea uutta ja kummallista, viherpeukalo naurahtaa.

Lue lisää:

"Tuolle paskalle tarttis tehdä jotakin" – nyt siinä kasvavat tomaatit ja kurkut

Puutarha on nykyään esteetikon paratiisi, pula-aikana nälkä saneli lajit: "Koristekasvi oli kirosana"