1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulukoristeet

Betlehemin tähti oli konjunktio ja joulupallo kuvaa omenaa – Joulukoristeiden merkitykset katoavat, mutta lumo säilyy

Totta ja tarua kymmenen suositun joulukoristeen historiasta.

Paperiset joulutähdet koukkasivat Saksasta Suomeen Ruotsin kautta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

1

TÄHTI

Tähti liittyy joulunviettoon niin sanotun Betlehemin tähden vuoksi. Todellisuudessa tähtitaivaalle ei syttynyt uutta tähteä Jeesuksen syntymän aikaan. Sen sijaan taivaalla arvellaan näkyneen niin sanottu konjunktio (siirryt toiseen palveluun), jossa yötaivaan kirkkaat planeetat olivat hetken aikaa hyvin lähekkäin.

Tähti kimaltaa jouluna kuusen latvassa tai loistaa ikkunassa. Kuten monet muutkin joulukoristeet sekä latvatähti että valaistu ikkunatähtikin ovat lähtöisin Saksasta. Ruotsissa ikkunatähdet saavuttivat suosiota 1930-luvulla ja Suomeen ne tulivat toisen maailmansodan jälkeen.

Paperiset joulutähdet koukkasivat Saksasta Suomeen Ruotsin kautta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

2

KYNTTILÄ

Kynttilän sytyttäminen liittyy joulun sanoman ytimeen, pimeän karkottamiseen (siirryt toiseen palveluun). Liekeillä karkotettiin pahoja henkiä jo muinaissuomalaisten juhlissa. Meidän tuntemamme steariinikynttilä yleistyi Suomessa 1800-luvun puolivälin jälkeen. Sitä ennen kynttilät tehtii talista tai jopa teurastetun eläimen kurkkutorvesta.

Elävät kynttilät koristivat ennen myös joulukuusta. Suomessa moni piti eläviä kuusen kynttilöitä arvossa vielä 1970-luvulla. Paloturvallisemmat sähkökynttilät oli tuolloin toki jo keksitty. Newyorkilaisen sähkölaitoksen johtajan 1800-luvun lopulla tekemä keksintö saatiin sarjatuotantoon toisen maailmansodan kynnyksellä.

Kynttilä karkottaa pimeyden ja pahat henget. Kuva: AOP

3

LIPPUNAUHA

Sinivalkoinen lippunauha kokee tänä jouluna uuden tulemisen. Retrokoriste kiedotaan kuusen ympärille sata vuotta täyttävän Suomen kunniaksi. Lippunauhat loppuivat kaupoista jo lokakuussa, joten ainoa tapa saada koriste aatoksi, on askarrella sellainen itse.

Lippunauhan edellinen sesonki olikin juuri itsenäistymisen aikaan. Koriste oli niin ikään suosittu sotavuosina, sillä sen toteuttaminen ei vaatinut kalliita materiaaleja.

Lippunauha teki paluun. Kuva: Viivi Sihvonen / Yle

4

OLKIKORISTEET

Olkikoristeet kuuluvat osastoon perinteiset pohjoismaiset. Rukiin oljista on tehty muun muassa himmeleitä ja olkipukkeja. Himmelien historia ulottuu aikaan ennen kristinuskoa. Kristityt ottivat olkikoristeet omakseen ja himmeliä onkin kutsuttu Kristuksen kruunuksi. Olkien on katsottu kertovan siitä, että Jeesus syntyi tallissa olkien päälle.

Pukki on pohjoinen vuoden vaihtumisen ajan symboli. Pohjolan tunnetuin olkipukki on ruotsalaisen pikkukaupungin Gävlen jättipukki. Ensi kertaa vuonna 1966 pystytetty pukki  on tuhopoltettu melkein joka vuosi. Esimerkiksi jouluna 2016 (siirryt toiseen palveluun)se roihahti tuleen vain muutama tunti avajaisseremonian jälkeen.

Gävlen olkipukki on poltettu melkein joka vuosi. Tämä pukki on vuodelta 2015. Kuva: Mats Astrand / EPA

5

JOULUPALLOT

Ensimmäiset joulukuusen pallot olivat ilmeisesti paperista puristeltuja. Kiiltäviä, värikkäitä palloja alettiin 1800-luvulla puhaltaa lasista. Joskus pallojen sijaan kuuseen on ripustettu pyöreitä piparkakkuja tai punaisia omenia. Joulupalloa pidetäänkin paratiisin omenan symbolina.

Koristeita valmistava suomalaisyritys Weiste alkoi valmistaa kotimaan markkinoille muovisia joulukuusenpalloja 1950-luvun lopulla. Särkymättömät pallot saivat pian suuren suosion. Lasipallot ovat nykyään antiikkia arvostavien keräilykohde.

Joulupalloja ja muita koristeita valmistettiin lasista 1800-luvulta lähtien.

6

TONTUT

Suomalaiset rakastavat tonttuja, eikä niiden asemaa joulukoristelussa uhkaa mikään. Kristillinen kirkko kävi pitkään taistelua tottuja vastaan, mutta kansa uskoi sitkeästi kodin haltijoihin. Joulutontun hahmotteli ensi kertaa tanskalainen taiteilija Constantin Hansen 1800-luvulla. Vasta myöhemmin joulutontuista tuli joulupukin apulaisia.

Tämän joulun hitti on tonttuovi. Sellainen viritetään kotiin, jotta pikkuruiset tontut pääsevät pujahtamaan kotiin tutkailemaan tunnelmaa ja vakoilemaan, ovatko lapset kilttejä.

Tonttuovi on joulun 2017 juttu. Kuva: Pekka Tynell / Yle

7

ENKELI

Jouluenkelin tarinan voi lukea monelle suomalaiselle tuttuakin tutummasta Luukkaan evankeliumista Uudesta testamentista. Siinä enkeli laskeutuu taivaasta pellolle, jossa on paimenia kaitsemassa karjaansa. Enkeli ilmoittaa paimenille, että heille on syntynyt vapahtaja.

Enkelin tapaisia hahmoja on tunnettu jo tuhansia vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Jouluenkelit ovat lainanneet ulkonäkönsä antiikin jumalattarilta. Vaikka raamatussa mainitaan useita miespuolisia enkeleitä, jouluenkeli on mielikuvissamme useinmiten nainen.

Jouluna on enkeleitä ilmassa ja kuusessa. Kuva: Johanna Manu / Yle

8

JOULUKUKKA

Jouluna talvikin kukkii. Suomalaiset suosivat joulutähtiä, hyasintteja ja amarylliksiä. Joulutähti ei ole myrkyllinen, mutta hyastintti saa monet aivastelemaan. Tuttujen kukkien rinnalle on viime vuosina noussut uudelleen vanha joulukukka, jouluruusu. Jouluruusu kasvaa Keski- ja Etelä-Euroopan vuoristoseuduilla. Se nousee joulun aikaan kukkimaan keskelle lunta ja jäätä.

Joulukranssi ripustetaan useinmiten ulko-oveen. Havuista, oksista tai varvuista taiteltu kranssi on saanut rinnalleen muoviset versiot. Kätevä askartelee tämänkin koristeen itse.

Ei haittaa, vaikka kissa popsisi joulutähden. Se ei ole myrkyllinen. Kuva: Carlos Tischler / AOP

9

JOULUSEIMI

Jouluseimi esittää Mariaa, Joosefia ja Jeesus-lasta tallissa. Mukana voi olla tallin eläimiä, paimenia, enkeli ja kolme itämaan tietäjää.

Seimi on katolinen perinne, joka on etenkin viime vuosina levinnyt myös protestanttisiin maihin. Vanhimman jouluseimen rakentajaksi mainitaan usein italialainen kuvanveistäjä Arnolfo di Cambio. (siirryt toiseen palveluun) Hänen marmorista veistämä seimensä on yhä Santa Maria Maggioren basilikassa Roomassa.

Tänä päivänä seimen voi rakentaa vaikka Lego-palikoista.

Leluvalmistajat ovat tuoneet markkinoille omia jouluseimiään. Kuva: Pixabay / Creative Commons

10

JOULUSUKKA

Hollywood-elokuvista tuttu joulusukka on juhlakauden kummajainen. Anglosaksisissa maissa sukat ripustetaan takan eteen odottelemaan, että joulupukki täyttää ne jouluaamuna herkuilla.

Vaan miksi juuri sukka? No, olipa kerran mies, joka suri, ettei hänellä ollut rahaa tyttäriensä naittamiseen. Pyhä Nikolaos kuuli isän murheesta. Koska mies ei olisi huolinut keneltäkään armopaloja, Nikolaos keksi tavan auttaa häntä salaa. Pyhimys meni taloon sisään savupiipun kautta ja täytti tyttärien takan edessä kuivuvat sukat kultakolikoilla. Sen pituinen se. (siirryt toiseen palveluun)

Joulusukkaa ei vedetä jalkaan, vaan ripustetaan esille. Kuva: Yle