Alkoholilain porsaanreikää tukkimaan perustettiin työryhmä – etämyynnin rangaistavuus halutaan varmistaa

Tavoitteena on Alkon monopolin säilyttäminen vahvojen alkoholijuomien vähittäismyynnissä.

Kuva: Pixabay

Sosiaali- ja terveysministeriö STM on asettanut työryhmän viilaamaan viime viikolla hyväksyttyyn alkoholilakiin jäänyttä puutetta, joka jättää niin sanotun alkoholin etämyynnin rangaistavuuden epäselväksi.

Etämyynnillä tarkoitetaan alkoholin myymistä ulkomailta niin, että myyjä huolehtii juomien toimittamisesta asiakkaalle Suomeen.

Alkoholin etämyynti todettiin uuden alkoholilain perusteluissa kielletyksi. Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi kuitenkin rangaistavuuden edellytykseksi, että määräys rangaistavuudesta sorvataan suoraan lakipykäliin.

Etämyynnin kieltämisellä suojataan Alkon monopoliasemaa Suomessa. Alkoholilaista käydyssä eduskuntakeskustelussa esitettiin näkemyksiä, että laki hyväksytyssä muodossaan murentaisi Alkon monopolin.

Etämyyntiä koskevat määräykset otettiin uuteen lakiin samankaltaisina kuin ne ovat olleet nyt voimassa olevassa laissa. Myös voimassa olleen lain perusteella etämyyntiä on pidetty kiellettynä. Lain tulkinnasta odotetaan parhaillaan korkeimman oikeuden päätöstä tapauksesta, jossa virolainen yritys myi verkossa alkoholijuomia Suomeen.

STM:n asettaman työryhmän tehtävänä on muun muassa tehdä ehdotukset uusiksi säännöksiksi niin, että ne ottavat huomioon EU-oikeuden vaatimukset, korkeimmasta oikeudesta odotettavan päätöksen etäkaupasta ja suomalaisten elinkeinonharjoittajien yhdenvertaisuuden suhteessa ulkomaalaisiin alkoholijuomien myyjiin.

Lue myös: