1. yle.fi
  2. Uutiset

Avioerohakemusten määrä kasvaa selvästi joulunpyhien jälkeen – "Realistisemmat odotukset perhejoulusta voisivat vähentää kriisejä"

Tammikuussa pannaan vireille lähes 40 prosenttia enemmän eroja kuin joulukuussa.

avioero
Äiti lapsi sylissä ja mies.
AOP

Jouluna paine onnelliseen perhe-elämään on valtava. Kun todellisuus ei vastaa mielikuvia, moni rakoileva avioliitto voi tulla tiensä päähän.

Käräjäoikeuksiin jätettyjen avioerohakemusten määrä kasvaa huomattavasti joulukuusta tammikuuhun. Yli kahdenkymmenen vuoden tilastoihin perustuvan tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan hakemusten määrä lisääntyy vuodenvaihteen jälkeen keskimäärin 38 prosenttia.

Joulukuussa avioeroja haetaan kuukausista kaikkein vähiten. Vuosittain joulukuussa jätetään keskimäärin noin 1 200 hakemusta. Tammikuussa eropapereita jätetään keskimäärin noin 1 700.

Kyseessä on suurin peräkkäisten kuukausien välinen ero avioerojen vireillepanossa.

Eroaikeista ei haluta kertoa juhla-aikaan

Miksi joulu sitten laukaisee niin paljon avioeroja?

Avioerohakemusten kuukausittaista määrää tutkimassa mukana ollut akatemiatutkija, dosentti Marika Jalovaara Turun yliopistosta arvioi yhdeksi syyksi pyrkimyksen pelastaa joulutunnelma.

– Joulu on vahvasti perheelle pyhitettyä aikaa. Erouutista ei haluta juuri silloin kertoa lapsille ja muille sukulaisille. Vaikka erovalmius olisi jo olemassa, käytännön hakeminen voidaan lykätä pyhien jälkeiseen aikaan.

Erohakemuksen lykkäämiseen joulukuulta tammikuulle voivat vaikuttaa myös käytännön asiat, joita on arkena helpompi hoitaa. Halutaan keskustella ensin vaikkapa lakimiehen kanssa tai etsiä sopiva asunto poismuuttajalle.

Nainen ja mies tyhjässä asunnossa.
AOP

Lomalla on aikaa nostaa kissa pöydälle

Myös henkisesti pyhinä eroaminen voi olla erityisen kuluttavaa.

– Jouluna suojellaan ehkä myös itseä. Pyhien vietto yksin, muuttokuorman ja eroselvittelyjen keskellä voi tuntua ankealta suunnitelmalta.

Lomalla puolisot viettävät usein tiiviimmin aikaa yhdessä arkeen verrattuna. Silloin löytyy paremmin aikaa keskustella suhteen tilasta ja ongelmista.

Keskustelujen lopputulos voi olla joko yhdessä tehty tai toisen osapuolen yksin tekemä päätös hakea avioeroa. Eroja pannaan vireille paljon myös elokuussa, kesälomien jälkeen.

Liian suuret jouluodotukset voivat laukaista kriisin

Jotkut haluavat ehkä jouluna antaa liitolle vielä viimeisen mahdollisuuden osoittaa toimivuutensa. Paine ihanaan perhejouluun voi kuitenkin kasvaa liian suureksi.

– Joulu ei vaihdakaan ahdinkoa onneen. Kimaltavaan jouluahdinkoon vain, kuvailee akatemiatutkija Marika Jalovaara Turun yliopistosta.

– Odotukset onnellisesta yhdessäolosta jouluna ovat todella korkealla. Yhtäkkiä ollaan hurjan tiiviisti yhdessä ja juodaan ehkä liikaa terästettyä glögiä...

Kun todellisuus ei vastaa ylimitoitettuja odotuksia, on kriisi valmis. Seuraava askel voi olla avioerohakemuksen jättäminen.

Jalovaara muistuttaa, että ihannekuva perhejoulusta koskee vain osaa ihmisistä. On paljon yksineläjiä, joiden voi olla hankala löytää omannäköistään tapaa viettää joulua.

Perheissä kinastellaan ja murjotetaan myös jouluna. Ja sen pitäisi olla ihan ok.

– Jos odotukset olisivat realistisemmalla tasolla, niin ehkä vakavia kriisejä olisi vähemmän, pohtii Marika Jalovaara.

Aiheesta lisää: Avioerohakemusten kuukausivaihtelu Suomessa vuosina 1994-2015. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi