Axl Smithin salakatselutuomiosta ei valituslupahakemusta Korkeimpaan oikeuteen

Sekä Axl Smithin avustaja että syyttäjä ovat vahvistaneet, ettei Smithin tuomiosta haeta valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta.

Axl Smith
Mediapersoona Axl Smith Helsingin käräjäoikeudessa.
Axl Smith Helsingin käräjäoikeudessa toukokuussa 2016.Jarno Kuusinen / AOP

Juontaja Axl Smithin muun muassa seksikumppaniensa salakuvaamisesta saama tuomio jää voimaan. Syyttäjä on ilmoittanut Ylelle, että tyytyy hovioikeuden marraskuussa antamaan tuomioon. Smithin avustaja, varatuomari Markku Salonen vahvistaa, että asia on loppuun käsitelty myös Smithin osalta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Smithin helmikuussa 2017 vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeuteen yhteensä 30 salakatselusta, kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä ja neljästä kunnianloukkauksesta. Lisäksi Smith tuomittiin maksamaan salakatselun uhreiksi joutuneille korvauksia 100 000 euroa ja korvaamaan oikeudenkäyntikuluja yli 50 000 euroa. Uhreja oli yhteensä 29, kaikki heistä nuoria naisia.

Syyttäjä valitti hovioikeuteen vaatien tuomion koventamista. Käräjäoikeus päättyi syyttäjän vaatimaa lievempään rangaistukseen, ja kohtuullisti tuomiota perustellen päätöstään Smithin kohtaamalla negatiivisella julkisuudella ja muilla häneen kohdistuneilla seuraamuksilla, kuten työpaikan menetyksellä.

Helsingin hovioikeus piti Smithin käräjäoikeudesta saaman tuomion ennallaan. Hovioikeuden päätöksessä negatiivista julkisuutta ei enää katsottu lieventämisperusteeksi, mutta tuomio pysyi ennallaan. Hovioikeus antoi käräjäoikeutta suuremman painon sille, että Smith oli itse myötävaikuttanut rikosten selvittämistä, ja katsoi tämän lieventäväksi seikaksi.

Koska hovioikeuden ratkaisusta ei haeta valituslupaa Korkeimmalta oikeudelta, jää tuomio lainvoimaiseksi.