191,5 senttiä ja yli 1300 kiloa – Amanda on Suomen suurin hevonen

Kun hevosen säkäkorkeus hipoo kahta metriä, kyytiin nousemiseksi tarvitaan pukkia.

hevonen
Suomen suurin hevonen Amanda ja poni syömässä
Jättimäinen Amanda-hevonen ja Pipo-poni ovat parhaita kavereita. Amanda on tiettävästi Suomen suurin hevonen – sen säkäkorkeus on 191,5 senttiä.

UurainenKeski-Suomessa Uuraisilla asustava Majagårdens Amanda edustaa maailman suurinta hevosrotua (siirryt toiseen palveluun).

Se on shirehevonen, jota käytettiin aikanaan Britanniassa keskiajan sotureiden taisteluissa, vankkatekoinen hevonen kun jaksoi kantaa soturin lähes parisataakiloisessa taisteluvarustuksessa.

Erityisesti porkkanoista pitävä Amanda on tällä hetkellä Suomen suurin hevonen. Asia todistettiin viime kesänä Farmari-näyttelyssä, missä eläinlääkäri mittasi sen säkäkorkeudeksi 191,5 senttimetriä.

Suomen suurin hevonen Amanda syömässä heinää
Yli tuhatkiloiselle Amandalle maistuu ape.Simo Pitkänen / Yle

Vertailun vuoksi, suomenhevosen keskimääräinen säkäkorkeus on 157 senttiä (siirryt toiseen palveluun).

– Shirehevoset ovat upeita ja voimakkaita hevosia, tupsujalkoineen kaikkineen, sanoo suojatistaan uuraislainen Virpi Oksanen.

Amandan kenkä on suunnilleen ison ruokalautasen kokoinen.

Seitsemänvuotias Amanda on Oksasen toinen shirehevonen.

– Olen itsekin aika pitkä ihminen ja pitkäjalkainen, ja siksi minun on luontevaa ratsastaa isommallakin hevosella, Oksanen naurahtaa.

Lempeän jätin paras kaveri on poni

Amandaa Oksanen kuvailee lempeäksi jätiksi, mikä luonteenkuvauksena on rodullekin ominainen. Se on myös ihmisrakas, kiltti ja sosiaalinen – eikä selvästikään harrasta kokorasismia, sillä parhaana kaverinaan Amanda pitää piskuista Pipo-ponia.

Kuvat eivät kerro Uuraisten jätin koosta koko totuutta.

Suomen suurin hevonen Amanda
Virpi Oksanen on pitkähkö nainen, mutta Amandan selkään hänkään ei ilman pukkia kipua.Simo Pitkänen / Yle

Massaa hevosella on punnitusten perusteella jotakin 1300–1400 kilon väliltä, eli henkilöauton verran. Kengänkoko taas on hevosmaailmaan suurin. Amandalla käytetään numeron 14 kenkää, jota sitäkin pitää muotoilla kavioon sopivaksi.

– Amandan kenkä on suunnilleen ison ruokalautasen kokoinen ja yksi kenkä painaa yli kilon, Oksanen luonnehtii.

Pikkulintu voi pelästyttää jätin

Hevosharrastus nielee tunnetusti euroja ja tunteja, mutta entäpä silloin, kun lemmikkinä on hevonen, jolla on painoa parin tavallisen lajitoverinsa verran?

– Rahaa palaa. Kulut niin sanottuun normaalikokoiseen hevoseen verrattuna ovat kaksin- tai kolminkertaiset, Virpi Oksanen sanoo.

Suomen suurimman hevosen Amandan kavio
Shirehevosen nilkkoja koristavat tupsut. Amandan kavion koko on 14, eli sen kenkä vastaa hyvinkin ruokalautasta.Simo Pitkänen / Yle

Suurimman osan päivästä Amanda viettää ulkosalla. Oksanen ratsastaa sen kanssa pääasiassa maastossa metsäteillä. Siirtymiin kaksikko tosin joutuu toisinaan käyttämään maanteitä.

– Autoja Amanda ei pääsääntöisesti pelkää, mutta pikkulintua se saattaa hätkähtää.

Ihan noin vain vajaan kahden metrin korkuisen eläimen selkään ei nouse pitkäkään ihminen.

– Kyllä siihen pukkia tarvitaan, vaikka olisi satulakin, Virpi Oksanen nauraa.