Hallitukselta tyrmäys Lapin sote-haaveille – ei erillisratkaisua Meri-Lappiin

Sosiaali- ja terveysministeriön sovintoesitys ei hallitukselle kelvannut.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä.
Minna Aula / Yle

Lapin kunnat sopivat tämän viikon tiistaina, että sote-palveluista ja Kemissä ja Rovaniemellä sijaitsevien sairaaloiden työnjaosta pystytään riitaisassa maakunnassa sopimaan, mikäli hallitus hyväksyy sen, että maakuntaan jää kaksi päivystävää sairaalaa. Kahden päivystävän sairaalan malli olisi vaatinut lakimuutosta.

Sovintokokouksen viesti lähti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) saman tien. Sosiaali- ja terveysministeriö laati kompromissiesityksen, mutta hallitus ei siihen suostunut, kertoo STM:n ylijohtaja Kirsi Varhila.

– Se oli räätälöity malli Länsi-Pohjan tilanteeseen siihen asti, kunnes uusi maakunta ottaa puikot haltuunsa, Varhila kertoo. Maakuntauudistus tulee voimaan vuonna 2020.

STM:n mallissa Länsi-Pohjan keskussairaala ei olisi saanut jatkaa kaikkia nykyisiä toimintojaan, mutta Varhilan mukaan mallista yritettiin kuitenkin tehdä sellainen, että se olisi näyttänyt myös Meri-Lapissa houkuttelevalta.

– Länsi-Pohjan sairaala olisi siinä mallissa ollut vähän niin kuin keskussairaala miinus. Siellä olisi ollut vähän vähennettynä nykytoimintoja.

Hallitus ei mallista innostunut.

– Hallitus halusi varmentaa keskittämisasetukseen kirjatut 350 miljoonan euron säästöt ja toisaalta sitten sen, että tämän tyyppiset erillisratkaisut eivät leviä. Savonlinna ja Mikkelin seutu ovat tyytymättömiä nykytilanteeseen, toisaalta myös Vaasa. Hallitus halusi olla erittäin varovainen sen suhteen, että jos lähdetään yhdellä alueella erillisratkaisuun niin mitä kaikkea se lähtee siitä avaamaan, Varhila tulkitsee.

Vauhtia erillisratkaisun etsimiseen antoi tulevaisuuden palveluista huolestuneiden Meri-Lapin kuntien päätös ulkoistaa terveyspalvelut Mehiläisen kanssa perustettavalle yhteisyritykselle. Ulkoistukseen sisältyy myös keskussairaala. Suunnitelma ei ilahduta sen enempää ministeriössä kuin muualla Lapissakaan.

"Vakava ja vahva harkinta"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo, että viime päivinä on pohdittu tosimielellä ratkaisua Lapin tilanteeseen.

– Otimme vahvaan ja vakavaan harkintaan sen, millaisia muutosesityksiä olisi mahdollista tehdä lainsäädäntöön, jotta Lapissa olisi mahdollista jatkaa leikkaustoimintoja kahdessa toimipisteessä muusta maasta poikkeavalla tavalla. Tältä pohjalta mietimme erilaisia ratkaisuja, Saarikko toteaa. Hallitus päätti aiemmin, että ympärivuorokautinen, erikoisalat sisältävä päivystys keskitetään kahteentoista sairaalaan, joista Lapin keskussairaala Rovaniemellä on yksi. Länsi-Pohjan sairaalassa Kemissä päivystystä on määrä supistaa.

Saarikko ei täsmennä ministeriössä pohdittuja ratkaisumalleja, mutta kertoo että niitä oli useita.

– Vastuuministerinä olin valmis valmistelemaan esityksen tuosta erillisratkaisusta, mutta se ei saavuttanut poliittista yksimielisyyttä.

Rajoittamislaki estää Meri-Lapin kaltaiset ulkoistukset vuodenvaihteen jälkeen ja Saarikko toivoo, että Meri-Lapissakin sitä vielä harkittaisiin.

– Kannamme huolta yhteisyritysratkaisusta pitkällä tähtäimellä koko Lapin perustason palvelujen kannalta. Hallituksen viesti on vahvasti se, että alueen päättäjien on hyvä miettiä koko kokonaisuutta, ministeri kommentoi.

lisätty klo 15.13 ministeri Saarikon kommentit

*Lue myös: *Miljardin sote-sopimus allekirjoitettiin Meri-Lapissa – keskussairaala ulkoistetaan 15 vuodeksi