1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sähköankerias

Sähköankerias Raipe hotkaisi taskulampun – eläinlääkäri pelasti: "Raipen herääminen oli liikuttava hetki"

Metallille ja sähkölle perso Raipe hotkaisi lampun poskeensa ennen kuin se saatiin ongittua vedestä ylös.

Sähköankerias Raipe Kuva: Sea Life / Lehtikuva

Linnanmäen akvaariokeskus Sea Lifessä koettiin joulun alla dramatiikkaa, kun sähköankerias Raipe ahmaisi eläinhoitajan taskulampun. Taskulamppu oli vahingossa pudonnut altaaseen. Metallille ja sähkölle perso ankerias ehti pistää lampun poskeensa ennen kuin se saatiin ongittua vedestä ylös.

Sähköiskuvaaran takia Raipen altaaseen ei voi ilman tarkkoja varotoimia mennä.

Sea Lifen intendentti Markus Dernjatin sai ryhtyä pikaisesti etsimään paikkaa, joka voisi ottaa vastaan "kiireellisen, hieman eksoottisen ja potentiaalisesti hengenvaarallisen" potilaan.

Yliopistollinen eläinsairaala Helsingin Viikissä otti hoitaakseen pelastusoperaation. Siellä työskentelevä eläinlääkäri Okko Sukura sai taskulampun keploteltua Raipesta ulos. Vaativan operaation valmistelussa tueksi löytyi onneksi tieteellinen artikkeli, joka käsitteli sähköankeriaan sähköntuotantoa nukutuksen aikana.

– Raipe vietti operaatiopöydällä noin puoli tuntia, saaden välillä hapekasta vettä ruiskupullosta kiduksiinsa. Heräämössä Raipea elvyteltiin lisähapella vielä puolisen tuntia. Raipen herääminen oli tietysti liikuttava hetki kaikille operaatioon osallistuneille, Dernjatin kertoi tiedotteessa.

Ankerias pääsi palaamaan kotialtaaseensa seitsemän tuntia myöhemmin. Sea Lifen mukaan operaatio ei vaikuta aiheuttaneen Raipelle mitään pysyviä haittoja, koska ruokahalu oli sen jälkeen yhtä hyvä kuin ennenkin.

Sea Life on tarkistanut altaan huoltoon liittyviä käytäntöjä, jotta Raipen kitaan ei enää päätyisi taskulamppuja. Raipe on saanut nimensä jääkiekkovalmentaja Raimo Helmisen mukaan.

Veitsikaloihin kuuluvat sähköankeriaat ovat kotoisin Etelä-Amerikasta. Ne saalistavat sähköiskujen avulla ja voivat täräyttää saaliistaan jopa 600 voltin sähköiskuilla. Raipe on poltellut Sea Lifessa sulakkeita ja sytytellyt joulukuuseen valoja jo monena vuonna.