Vahvat oluet eivät ehdi heti pienpanimoiden ulosmyyntiin – lupien käsittely vie joitain viikkoja

Aluehallintovirasto ei usko lupakäsittelyn ruuhkautuvan. Helsinkiläispanimo aikoo hakea ensi tilassa lupaa ulosmyyntiin.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Alkoholilain muutos vuodenvaihteessa tuo ruokakauppoihin oluet 5,5 prosentin vahvuuteen saakka. Pienpanimoille tulee muutoksen myötä oikeus tätäkin vahvempien, itse tuottamiensa oluiden ulosmyyntiin.

Lupavaatimukset kuitenkin jarruttavat pienpanimo-oluiden ulosmyyntiä suoraan panimoista heti vuodenvaihteen jälkeen. Vahvempien kuin 5,5 prosenttisten oluiden myyntiin tarvitaan erityinen lupa aluehallintovirastosta, jonka saaminen voi kestää useita viikkoja.

Vahvojen oluiden ulosmyyntiin tarvittavalle luvalle ei ole vielä edes keksitty nimeä. Tulevalla luvalla saa myydä suoraan panimolta vahvoja oluita 12 prosenttiin asti. Hakemuskaavake tullee aluehallintoviraston nettisivuille joulun välipäivien aikana.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston alkoholihallintoyksikön päällikkö Riku-Matti Lehikoinen kertoo, että lupahakemuksia voi lähettää, mutta niitä ei vielä voida ottaa käsittelyyn eikä niitä saada vielä kirjattua tietojärjestelmiinkään.

Lehikoinen ennustaa, että hakemusten käsittelyssä tulee olemaan kiire vuodenvaihteen tienoilla, sillä monia muitakin lupia tulee voimaan alkuvuodesta. Pienpanimoiden lupahakemukset myös tulevat muun työn päälle. Avin ruuhkautumiseen hän ei kuitenkaan usko.

Panimo: 4,5 prosenttisia oluita jää valikoimaan

Stadin Panimon toimitusjohtaja Arto Leinonen kertoo, että yritys aikoo hakea heti lupaa myydä vahvempia oluita myymälästä. Samalla alkaa myymälän suunnittelu. Hän pitää odotettavissa olevia aluehallintoviraston käsittelyaikoja tavanomaisina.

Leinonen sanoo uskovansa ja toivovansa, että lakimuutoksella on myös työllistävää vaikutusta. Hän arvioi lupabyrokratian muutoin ensi vuonna helpottavan aiemmasta.

– Helsinkiin tulee runsaasti matkailijoita, jotka ovat ehkä kiinnostuneita vierailemaan panimolla ja tutustumaan panimotoimintaan. Siinä voidaan samalla myydä tuotteita ulos eikä enää tarvitse pyytää matkailijoita kääntymään lähimmän vähittäiskaupan puoleen, Leinonen sanoo.

Lakimuutosten myötä Stadin Panimo alkaa tehdä vahvempina sellaiset oluet, joille se on eduksi.

– Ei ole mikään itsetarkoitus valmistaa 5,5 prosenttisia oluita, teemme siinä vahvuudessa kun se kullekin oluelle on ominaista ja missä ne ovat parhaimmillaan. Meille jää 4,5 prosenttisia oluita valikoimiin edelleen, Leinonen sanoo Ylen haastattelussa.

**Lue myös **