Poikkeuksellisen kirkas valo havaittu Suomen taivaalla – katso video

Tulipallo taltioitui autokameraan Oulussa. Asiantuntija arvioi sen olleen kivinen meteoroidi.

Uutisvideot: Tulipallo taivaalla
Uutisvideot: Tulipallo taivaalla

Suomen yllä on tehty perjantai-iltana useita havaintoja poikkeuksellisen kirkkaasta valosta. Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan ylläpitämä Taivaanvahti.fi-verkkopalvelu (siirryt toiseen palveluun) kertoo, että tapauksesta on saapunut lyhyessä ajassa runsaat 150 havaintoa.

Valoilmiö tallentui Markku Paason autokameraan Oulussa. Paason mukaan valoilmiö oli rakettia muistuttava ja kirkas. Valo eteni vaakasuunnassa taivaalla.

Valoilmiöstä tuli Yle Uutisten toimitukseen havaintoja myös muilta lukijoilta.

– Se muistutti tähdenlentoa. mutta se oli hitaampi ja kirkkaampi kuin tähdenlento. Valo näkyi Parkanosta katsoen Porin suuntaan, lensi pohjoisesta etelää, kuvasi eräs lukija.

Perjantai-iltana havaittu valoilmiö on jo lyhyen ajan sisällä toinen kerta, kun Suomessa on havaittu poikkeuksellisen kirkas valoilmiö taivaalla. Lapissa nähtiin marraskuussa harvinainen tulipallo, joka herätti paljon huomiota poikkeuksellisen kirkkautensa vuoksi. Kyseessä oli meteoriitti, jonka kappaleiden uskotaan pudonneen Pohjois-Lappiin Vätsäriin.

Se oli kivinen meteoroidi

STT:n haastatteleman Tähdet ja avaruus -lehden päätoimittajan Marko Pekkolan arvion mukaan tulipallo oli todennäköisesti kivinen meteoroidi.

Pekkola kertoo kappaleen hajonneen ja valtaosin tuhoutuneen ilmalennon aikana.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tekemän mallinnuksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan meteoroidin sirpaleet olisivat päätyneet Keski-Suomeen Pihtiputaan ja Kinnulan kuntien alueelle.