1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Japanin keisari

Kymmenettuhannet juhlivat Japanin väistyvän keisarin syntymäpäivää

84-vuotias keisari Akihito juhlii syntymäpäiväänsä Japanin keisarina toiseksi viimeistä kertaa.

Japanin keisari
Uutisvideot: Ennätysyleisö juhli Japanin keisarin syntymäpäivää
Uutisvideot: Ennätysyleisö juhli Japanin keisarin syntymäpäivää

Ennätysmäärä väkeä on juhlinut Japanin keisarin Akihiton syntymäpäivää maan pääkaupungissa Tokiossa. Keisarillisen hovin mukaan keisari tervehti palatsissaan lauantaina lähes 46 000 ihmisen yleisöä.

84-vuotias Akihito näyttäytyi japanilaisille palatsin parvekkeella ja piti puheen. Hän kiitti onnitteluista ja ilmaisi myös myötätuntonsa äärimmäisistä luonnonilmiöistä kärsineitä kohtaan ja mainitsi erikseen vuoden 2011 maanjäristyksen ja tsunamin yhä näkyvät vaikutukset.

Akihito sanoi toivovansa, että vuodesta 2018 tulee rauhallinen.

Japanin keisari Akihito (kesk.), keisarinna Michiko (oik.) ja kruununprinssi Naruhito tervehtivät yleisöä Tokion keisarillisessa palatsissa 23.12.2017.
Japanin keisari Akihito (kesk.), keisarinna Michiko (oik.) ja kruununprinssi Naruhito tervehtivät yleisöä Tokion keisarillisessa palatsissa 23.12.2017.Franck Robichon / EPA

Sydänvaivoista ja eturauhassyövästä kärsinyt keisari ilmoitti viime vuonna pelkäävänsä ikääntymisen estävän häntä hoitamasta tehtäväänsä. Sen jälkeen Japanissa säädettiin uusi laki, joka salli keisarin luopua tehtävästään.

Japanin pääministeri kertoi joulukuun alussa, että valta vaihtuu huhtikuun 2019 lopussa. Akihitoa seuraa keisarina hänen poikansa Naruhito.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi