Hyppää sisältöön

Jouluruuassa saa oikaista – Martat vinkkaavat keinot valmislaatikon tuunaukseen

Valmislaatikot rakastavat kermaa ja helpon karpaloleivän ehtii vielä tehdä ennen joulua.

Kuva: Mikko Oksanen / Lehtikuva

Suomalaisista suurin osa ostaa joulupöytään ainakin osan ruuista valmiina. Siitä ei kuitenkaan pidä potea huonoa omaatuntoa, lohduttavat Martat.

– Osta vaikka laatikot valmiina ja käytä niiden valmistamisesta säästynyt aika joihinkin muihin jouluvalmisteluihin. Marttojen näkökulma jouluun on se, että saa oikaista: joulu ei ole suoritusjuhla, sanoo koordinaattori Katariina Juurikkala Marttaliitosta.

Pienellä, helpolla tuunauksella valmislaatikoiden makua voi parantaa entisestään.

– Perustuunaus voi olla esimerkiksi sitä, että valmislaatikoihin lisää kermaa. Laatikkoihin sopii hyvin kermalisäys ennen uunissa paistamista. Laatikoihin voi myös ennen paistamista lisätä uuden korppujauhopinnan.

Kerman lisääminen kannattaa, sillä se estää laatikon kuivumista. Valmislaatikon vaihtaminen toisen tarjoiluasiaan tekee myös paljon.

Vaikka valmislaatikoita ostetaan runsaasti, osa haluaa tehdä ne alusta saakka itse. Siitä kertoo ainakin se, että joulun lähestyessä Marttaliiton sivuilta haetaan eniten juuri porkkana- ja lanttulaatikon sekä imelletyn perunalaatikon ohjeita. Myös kinkun paistoon kysytään ohjeita.

Jos vielä ennen joulua haluaa tehdä jotain alusta saakka itse, yksi helppo resepti on karpaloleipä.

– Tässä ohjeessa taikinaa ei tarvitse lainkaan vaivata. Leipä onnistuu varmasti, kunhan vain huolehtii siitä, että se on kypsä sisältä, kuvailee Juurikkala.