Kalifornian kolmatta viikkoa jatkuva maastopalo rikkoo ennätyksiä

Viranomaisten mukaan palo on laajin ainakin luotettavan tilastoinnin aikana eli yli 80 vuoteen.

maastopalot
Tilastohistorian laajimmaksi kuvailtu maastopalo alkoi Etelä-Kaliforniassa 4. joulukuuta 2017. Kuvassa palomiehiä ja palava rakennus.
Tilastohistorian laajimmaksi kuvailtu maastopalo alkoi Etelä-Kaliforniassa 4. joulukuuta 2017.John Cetrino / EPA

Yhdysvaltain länsirannikolla Kaliforniassa riehuva maastopalo on laajentunut suurimmaksi ainakin yli 80 vuoteen. Kalifornian paloviranomaisten mukaan palo oli lauantaihin mennessä tuhonnut noin 273 400 eekkeriä maastoa eli runsaat 1100 neliökilometriä. Yli tuhat rakennusta on tuhoutunut palossa.

Los Angelesin luoteispuolella yli kaksi viikkoa roihunneessa maastopalossa on kuollut kaksi ihmistä.

Kalifornian metsäpalot kartallla
Yle Uutisgrafiikka

Osavaltion paloviranomainen on koonnut listan 20 laajimmasta maastopalosta vuoden 1932 jälkeen. Sitä ennen on kirjattu huomattavasti laajempia paloja, mutta viranomaisen mukaan vuotta 1932 edeltävät tiedot eivät ole yhtä luotettavia.

Meneillään oleva palo lähentelee laajuudessaan kuitenkin jo yhtä tunnetuimmista, Santiagon kanjonissa vuonna 1889 syttynyttä paloa. Viime vuosien paloista laajin on ollut vuoden 2003 palo San Diegon piirikunnassa.

Uutista on muokattu klo 13.48: Korjattu tuhoutuneen alueen suuruus. Aiemmin uutisessa luki uutistoimisto AFP:n välittämä tieto 70 000 hehtaarista ja sitä ennen painovirheen vuoksi 70 hehtaaria.

Lue lisää:

Kalifornian palot riehuneet poikkeuksellisen kauan – liekkimeri saadaan hallintaan ehkä tammikuussa

Kalifornian palo yksi osavaltion historian suurimmista – Näin syntyy paloja lietsova Santa Anan tuuli

Lähteet: AP, AFP