1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä: Yhdysvaltojen päätös myydä aseita Ukrainaan ylittää rajan

Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkov syyttää Yhdysvaltoja russofobiasta.

Ukraina
Paikalliset asukkaat tarkastavat rakennustuhoja Itä-Ukrainassa
Paikalliset asukkaat tarkastavat rakennustuhoja Itä-Ukrainassa 21. joulukuuta 2017.Alexander Ermochenko / EPA

Venäjän ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltojen päätös myydä Ukrainalle aseita johtaa nykyistä kiivaampaan sodankäyntiin Itä-Ukrainassa.

Yhdysvallat päätti tällä viikolla sallia kevyen aseistuksen myynnin (siirryt toiseen palveluun) Ukrainalle. ABC Newsin lähteiden mukaan presidentti Donald Trumpin odotetaan sallivan myös panssaritorjuntaohjusten myynnin.

Venäjän varaulkoministeri Sergei Ryabkovin mukaan päätös ylittää rajan ja johtaa väistämättä uusiin uhreihin Itä-Ukrainassa.

– Yhdysvallat yrittää esittää sovittelijaa, mutta maa ei ole mikään sovittelija, vaan osallinen sodanlietsontaan, Ryabkov sanoo uutistoimisto TASS:in mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Harmi kyllä, on yhtä tyhjän kanssa yrittää saada amerikkalaisia poliitikkoja järkeilemään tällä hetkellä. Russofobia hämärtää niin heidän näkönsä, että he osoittavat suosiotaan ilolla ukrainalaisille nationalistisille pataljoonille, Ryabkov lisää.

Saksa ja Ranska: Vain rauhansopimus on vaihtoehto

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron muistuttivat lauantaina yhteisessä lausunnossa, että ainoa ratkaisu Ukrainan sotaan on rauhansopimus. Lausunto ei kuitenkaan ottanut kantaa Yhdysvaltojen päätökseen myydä aseita Ukrainalle.

Merkelin ja Macronin mukaan tulitaukoa rikkovien osapuolten tulisi kantaa vastuunsa ja muistaa jo tehdyt sopimukset.

He vaativat myös, että Venäjä palauttaisi upseerinsa Venäjän ja Ukrainan yhteiseen kontrolli- ja koordinointikeskukseen. Keskus on perustettu vuonna 2014 turvaamaan Etyjin tarkkailijoiden työskentelyä.

Venäjä ilmoitti maanantaina vetävänsä upseerinsa pois keskuksesta ja syytti Ukrainaa näiden työn häiritsemisestä. Taistelu Ukrainassa on kiihtynyt Venäjän päätöksen jälkeen.

Lue seuraavaksi