Hyppää sisältöön

Washington Post: Nato huolissaan Venäjän sukellusveneiden toiminnasta vedenalaisten kaapeleiden lähellä

Naton sukellusvenejoukkojen komentajan mukaan Venäjä on kiinnostunut sotilasliiton vedenalaisesta infrastruktuurista.

Typhoon-luokan venäläinen ydinsukellusvene Dmitrij Donskoj Tanskan aluevesillä 21. heinäkuuta 2017. Kuva: Sarah Christine Noergfaard / EPA

Venäjän sukellusveneiden toiminta vedenalaisten tietoliikennekaapeleiden lähellä Pohjois-Atlantilla on lisääntynyt huomattavasti, kertoo sotilasliitto Nato Washington Postin mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Pohjois-Atlantilla kulkee Euroopan ja Pohjois-Amerikan välisiä tietoliikennekaapeleita.

– Näemme nyt venäläisten sukellusveneiden toimintaa vedenalaisten kaapeleiden läheisyydessä enemmän kuin uskon koskaan nähdyn, sanoo Naton sukellusvenejoukkojen amiraali Andrew Lennon lehden mukaan.

Venäjän puolustusministeriö ei vastannut lehden kommenttipyyntöön kaapeleista.

Kaapeleissa kaikki tietoliikenne

Washington Postin haastattelema lähde Britannian asevoimista muistuttaa, että lähes kaikki internetin tietoliikenne kulkee merenalaisissa kaapeleissa. Kaapeliverkosto on äärimmäisen tärkeä esimerkiksi globaalin kaupankäynnin kannalta.

Amiraali Lennonin mukaan sukellusveneet on varustettu siten, että niillä voi peukaloida meren pohjassa olevia kohteita. Hän ei sanonut, onko näin tapahtunut.

Washington Postin mukaan Venäjällä on nyt yhteensä 60 täysimittaista sukellusvenettä. Yhdysvalloilla sukellusveneitä on 66.