1. yle.fi
  2. Uutiset

Puigdemont Espanjalle: Päästäkää minut takaisin

Katalonian entinen aluejohtaja on valmis keskusteluihin Espanjan kanssa.

Katalonia
Carles Puigdemont  puhui lehdistölle 22. joulukuuta Brysselissä.
Carles Puigdemont puhui lehdistölle 22. joulukuuta Brysselissä.Stephanie Lecocq / EPA

Katalonian entinen aluejohtaja Carles Puigdemont pyytää Espanjalta, että hallinto antaisi hänen palata Kataloniaan ennen uuden aluehallinnon avajaisistuntoa.

Katalonian itsenäisyyttä kannattavat puolueet saivat torstaina pidetyissä vaaleissa enemmistön, vaikka eniten ääniä keräsi keskusta-oikeistolainen Ciudadanos, joka kannattaa Espanjan osana pysymistä.

Tällä hetkellä on epäselvää, pystyvätkö itsenäisyysliikkeen johtajat osallistumaan aluehallinnon istuntoon. Puigdemont on paennut Belgiaan, ja hänet saatetaan pidättää, jos hän palaa Espanjaan.

Reutersille antamassaan haastattelussa Puigdemont sanoo olevansa valmis kuuntelemaan Espanjan ehdotuksia Katalonian tilanteen ratkaisemiseksi, vaikka Espanja ei tarjoaisikaan alueelle itsenäisyyttä.

Puigdemontin mukaan hänen täytyy päästä osallistumaan avajaisistuntoon, jotta hän voi vannoa valansa aluehallinnon johtajana.

– Se olisi luonnollista. Jos minun ei anneta vannoa valaani, se olisi suuri poikkeus Espanjan demokraattisessa järjestelmässä, Puigdemont sanoo.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi