Pohjois-Korea: Uudet pakotteet ovat sotatoimi

Uudet pakotteet vievät Pohjois-Koreaan tuotavasta öljystä jopa 90 prosenttia.

Pohjois-Korea
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kuvattuna Korean työväenpuolueen kokouksessa Pyongyangissa 22. joulukuuta.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kuvattuna Korean työväenpuolueen kokouksessa Pyongyangissa 22. joulukuuta.KCNA VIA KNS / AFP

Pohjois-Korea on esittänyt kiivaan vastalauseen YK:n sille määräämiä uusia pakotteita kohtaan.

– Vastustamme täysin uusia YK:n pakotteita [...] Ne rikkovat väkivaltaisesti tasavallan itsemääräämisoikeutta ja ovat sotatoimi, joka tuhoaa rauhan ja vakauden Korean niemimaalla ja laajemmallakin alueella, sanoi Pohjois-Korean ulkoministeriö tiedotteessaan.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti toissa päivänä perjantaina uusista pakotteista yksimielisesti. Myös Pohjois-Koreaa tavanomaisesti tukenut Kiina oli pakotteiden takana.

Pakotteet rajoittavat Pohjois-Koreaan vietävien jalostettujen öljytuotteiden määrän 500 000 barreliin. Tämä merkitsee, että maan öljytuotteiden tuonti rajoitetaan vain kymmeneen prosenttiin aiemmasta.

Yhdysvaltain laatimassa ja neuvoston hyväksymässä pakotelistassa raakaöljyn tuonti Pohjois-Koreaan rajataan neljään miljoonaan barreliin. Tätäkin määrää voidaan supistaa, jos maa tekee uuden ydinkokeen tai laukaisee mannertenvälisen ohjuksen.

Uutena pakotteena YK määräsi Pohjois-Korean palauttamaan kotimaahan kaikki ulkomaille lähetetyt työntekijät, jotka tuottavat maalle ulkomaanvaluuttaa. Alun perin pakote-esitys olisi määrännyt palauttamiselle aikaa 12 kuukautta, mutta aika pidennettiin 24 kuukauteen.

Pakotteet ovat seurausta Pohjois-Korean joulukuun alussa tekemästä pitkän matkan ohjuksen laukaisukokeesta. Ohjuksen kantaman uskotaan yltävän aina Yhdysvaltoihin saakka.

Lähteet: AFP, Reuters