1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lentokoneet

Kiina vahvistaa otettaan Etelä-Kiinan meren saarista – julkisti jättimäisen huoltokoneen – video

Kiinassa valmistettu AG600 on maailman suurin lentokone, joka voi laskeutua sekä veteen että maalle.

Uutisvideot: Kiinan ennätyskone
Uutisvideot: Kiinan ennätyskone

Maailman suurin amfibiolentokone, kiinalainen AG600 on tehnyt ensilentonsa. Kone nousi ilmaan Zhuhain lentokentältä, Guangdongin maakunnasta, joka sijaitsee Etelä-Kiinan meren rannalla.

Kone lensi meren yllä noin tunnin ja palasi kentälle, missä sitä vastaanottamassa oli riemuitseva väkijoukko ja sotilasmusiikkia soittanut torvisoittokunta.

AG600-koneen on valmistanut Kiinan valtio-omisteinen lentokoneyhtiö Aviation Industry of China (AVIC). Koneen kehitystyö vei yhdeksän vuotta.

AG600 on tarkoitettu saarikohteisiin suunnattuihin kuljetuksiin ja myös viranomaisvoiman käyttöön, kertoo Kiinan valtion tiedotuskanava China Daily. (siirryt toiseen palveluun)

Lisäksi jättikonetta voidaan käyttää meripelastustehtäviin ja metsäpalojen sammutukseen. Kone voi kuljettaa 12 tonnia vettä.

AG600:n pituus on 36,9 metriä ja sen siipien kärkiväli 38,8 metriä. Sen suurin lentoonlähtöpaino on 53 500 kiloa ja toimintasäde 4 500 kilometriä.

Kone voi kuljettaa 50 matkustajaa. Ulkoisten mittojensa puolesta kone vastaa suunnilleen keskikokoista Boing 737 -matkustajakonetta.

Se siis lyö laudalta aiemmin maailman suurimmiksi mitatut amfibiokoneet, Japanin ShinMaywa US-2:n ja venäläisen Beriev Be-200:n.

AG600 vahvistaa Kiinan kykyä hallita Etelä-Kiinan saaria, joista se kilpailee alueen muiden maiden kanssa. Koneen suunnittelija Huang Lingcai painotti tiedotustilaisuudessa erityisesti, että kone voi lentää aina Zengmun matalikolle saakka. Borneon lähellä ja Malesian hallinnoima matalikko tunnetaan myös nimellä James Shoal. Kiina vaatii aluetta itselleen.