1. yle.fi
  2. Uutiset

Tuomari perui osittain Trumpin asettaman maahantulokiellon

Seattlelainen tuomari arvioi maahantulokiellon rikkovan perustuslakia ja asettavan ihmisiä vaaraan.

Maahantulokielto
John F. Kennedyn lentokentän mielenosoitus presidentti Donald Trumpin toimia vastaan New Yorkissa.
Trumpin maahantulokieltoa vastustavia mielenosoittajia John F. Kennedyn lentokentällä New Yorkissa 28. tammikuuta. Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain liittovaltion tuomari on määrännyt, ettei presidentti Donald Trumpin 11 maan kansalaisille asettamaa maahantulokieltoa saa panna kokonaisuudessaan toimeen.

Seattlessa, Washingtonin osavaltiossa toimiva tuomari James Robart katsoo, että esitetyssä muodossa kielto rikkoisi maan perustuslakia, aiheuttaisi korvaamatonta vahinkoa ja asettaisi myös eräät henkilöt vaaralle alttiiksi.

Trumpin presidentin asetuksella määräämä maahantulokielto koskee 11 maan asukkaita. Maista suurin osa on muslimienemmistöisiä, mutta joukossa on myös mm. Pohjois-Korea.

Yhdysvaltain korkein oikeus päätti joulukuun alussa, että presidentin hallinnolla oli oikeus tehdä maahantuloa rajoittava päätös, mutta korkein oikeus ei ottanut kantaa liittovaltion tasolla päätöksestä nostettuihin oikeusjuttuihin. Robartin linjaus on ensimmäinen näistä oikeustapauksista tehty ratkaisu.

Robartin mukaan kyseisten maiden kansalaisten pääsyä Yhdysvaltoihin ei voi estää, jos tulijoilla on jokin bona fide -suhde (ts. vilpitön, luvallinen) johonkin henkilöön tai tahoon Yhdysvalloissa.

Robart päätti myös, että Yhdysvaltoihin aikaisemmin tulleiden ihmisten perheiden yhdistämistä pitää saada jatkaa. Vuonna 2015 Yhdysvaltoihin tuli 2 000 pakolaisten perheenjäsentä.

Presidentin hallinto oli puolustanut tiukennettuja maahanmuuttorajoituksia kansallisella turvallisuudella. Tuomari Robartin mukaan tulijoiden taustat kyetään tarkistamaan olemassaolevienkin säädösten avulla.

Maat, joita Trumpin määräys koskee ovat, Egypti, Iran, Irak, Libya, Mali, Pohjois-Korea, Somalia, Etelä-Sudan, Sudan, Syyria ja Jemen.

Lue lisää:

Yhdysvaltain korkein oikeus hyväksyi Trumpin uusimman maahantulokiellon (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi