Herätys: Kun joulu ahdistaa, muumeista tuli elämäntyö ja esineiden lumo säilyy

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Sophia Jansson
Jari Kovalainen

Muumeista tuli Sophia Janssonille elämäntyö

Kulttuurivieras Sophia Jansson vaalii tätinsä kulttuuriperintöä. Hänen työnsä on jatkuvaa tasapainoilua arvojen ja kaupallisuuden välillä. Janssonin on oltava lujana, sillä muumeja halutaan joka paikkaan. Nuorena hän ajatteli, ettei muumeilla tule olemaan hänen elämässään osaa ei arpaa.

Kaikille ei tule joulu kultainen

Joulu ei ole kaikille vuoden ihaninta aikaa, vaikka sen puitteet olisivatkin pintapuolisesti kunnossa. 150 lukijaamme kertoi meille jouluistaan. Me koostimme niistä toisenlaisen joulun tarinan.

Ahdistunut, stressaantunut mies jouluna alla.
Tommaso Altamura / AOP

Digitaalisena aikana muistot tarttuvat aitoihin esineisiin

Esineiden lumo ei katoa, vaikka suhteemme niihin ohenee. Kaiken digitaalisuuden keskellä tavara on turva. Mutta mihin muistomme siirtyvät, pohtii toimittajamme esseessään.

Kuvituskuva, jossa kännykkä istuu nojatuolissa.
Laura Merikalla / Yle

Hassan Zubier uhmasi puukottajaa Turun torilla

Tukholmalainen ensihoitaja vietti päivää kesäisessä Turussa, kun puukottaja hyökkäsi ihmisten kimppuun torilla. Hassan Zubier juoksi puukolla viillellyn naisen avuksi.

– En ajatellut mitään enkä ollut peloissani. Se oli niin yksinkertaista, hän sanoo.

Hän laittoi sormensa naisen aukiviilletylle kaulalle ja yritti lopettaa vuodon. Puukottaja iski Hassania neljästi. Ensimmäinen isku osui selkäytimeen.

Hassan ulkona pyörätuolissa.
Ulkona Hassanin on käytettävä pyörätuolia. Hän toivoo saavansa pian sähkökäyttöisen tuolin, jotta hän pystysi liikkumaan ulkona helpommin.Nella Nuora / Yle

Joulupäivänä pääosin poutaa

Joulun vietto jatkuu monin paikoin poutaisessa säässä. Lapissa pakkanen on paikoin varsin kireää. Katso paikkakuntasi säätiedot Ylen sääsivuilta.

Sääkartta joulupäivälle maanantaille 25. joulukuuta.
Sääkartta joulupäivälle maanantaille 25. joulukuuta. Yle