Hyppää sisältöön

Näin joulun aikaan syntyvät yleisimmät jätteet kannattaa kierrättää

Lahjapapereiden sopimattomuus paperinkeräykseen tiedetään jo hyvin, kertoo kierrätysasiantuntija. Katso kierrätysvinkit videolta.

Ylen aamu-tv: Joulujätteiden kierrättäminen
Ylen aamu-tv: Joulujätteiden kierrättäminen

Kuinka jouluna syntyviä yleisimpiä jätteitä kannattaa kierrättää? Tähän antoi aiemmin tällä viikolla Ylen aamu-tv:ssä vinkkejä ympäristöasiantuntija Minna Partti Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY:stä.

Partin mukaan ihmiset osaavat koko ajan paremmin lajitella ja esimerkiksi se tiedetään jo hyvin, että joululahjapaperit eivät sovi paperinkeräykseen vaan ne kuuluvat seka- tai energiajätteeseen.

Sekajätteeseen päätyy Partin mukaan turhan usein uunivuokia, folioita ja tuikkukynttilöiden metallihylsyjä, jotka voisi laittaa metallikeräykseen.

Metallikeräykseen voivat kuulua myös foliomaiset karkkipaperit, jotka jäävät kädessä puristettaessa tiukaksi palloksi.

Partti muistuttaa, että lasiset hautakynttilät eivät kuulu lasinkeräykseen, vaan pääosin sekajätteeseen, sillä ne ovat kuumuutta kestävää lasia. Lämmönkestävä lasi ei sula samassa lämpötilassa kuin normaali, kierrätettävä pakkauslasi.

Kierrätys- ja ympäristönhuoltopalveluja tarjoava Paperinkeräys muistutti myös joulun alla, että lahjapaperit ja lahjanarut tulee lajitella ensisijaisesti energiajäteastiaan, toissijaisesti sekajäteastiaan. Joulupaperissa on pintavärjäystä ja kiinni jääneitä teippejä, minkä vuoksi sitä ei saa laittaa mainosten ja lehtien oheen.

Kartonkiset joulukalenterit ja lahjapakkaukset kuuluvat kartonkikeräyssäiliöön, jonne viedään muun muassa maito- ja mehutölkit, paperipussit- ja kassit, aaltopahvit ja juomien kartonkiset monipakkaukset. Maito- ja mehutölkit voi laittaa kartonkikeräysastiaan muovikorkkeineen.

**Lue Ylen aiempia uutisia kierrätyksestä **

.
.