Hyppää sisältöön

Myös Guatemala siirtää lähetystönsä Jerusalemiin

Yhdysvaltain päätös on tuomittu laajasti.

Kalliomoskeija Jerusalemissa. Kuva: Atef Safadi / EPA

Guatemalan presidentti ilmoitti jouluaattona maansa siirtävän suurlähetystönsä Jerusalemiin. Presidentti Jimmy Morales kertoi Facebookissa määränneensä ulkoministeriön siirtämään lähetystön sen jälkeen, kun hän oli keskustellut Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa.

Guatemala oli yksi yhdeksästä valtiosta, jotka äänestivät torstaina Yhdysvaltain ja Israelin kanssa samassa rintamassa, kun YK:n yleiskokous asettui suurella enemmistöllä vastustamaan Yhdysvaltain päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Päätöslauselman hyväksymisen puolesta äänesti 128 maata. 35 maata pidättäytyi äänestyksestä.

Yhdysvaltain, Israelin ja Guatemalan lisäksi päätöslauselmaa vastustivat Honduras, Togo, Mikronesia, Nauru, Palau ja Marshallinsaaret. Äänestyksestä pidättäytyivät muun muassa Argentiina, Australia, Kanada, Kroatia, Tshekki, Unkari, Latvia, Meksiko, Filippiinit ja Romania.

USAn päätös aiheutti levottomuuksia

21 maata ei osallistunut äänestykseen lainkaan. Niiden joukossa oli muun muassa Ukraina. Päätöslauselma ei ole sitova.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump uhkaili ennen äänestystä päätöslauselmaa kannattavia maita talousavun leikkauksilla. Myös Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley sanoi äänestyksen alla, että Yhdysvallat muistaa "tämän päivän".

– Yhdysvallat sijoittaa lähetystönsä Jerusalemiin, Haley lisäsi.

Trumpin päätös on aiheuttanut vastustusta ja kuohuntaa erityisesti palestiinalaisalueilla. Päätöksen jälkeen Länsirannalla ja Gazassa levottomuuksissa on kuollut yhteensä 12 ihmistä, kertoo Guardian. Palestiinalaisten terveysministerin mukaan viikonloppuna uhriluku nousi kahdella, kun kaksi levottomuuksissa haavoittunutta kuoli.

Myös palestiinalaiset pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Kaupungissa on sekä muslimien että juutalaisten pyhiä paikkoja.