Mosulin kristityt pääsivät viettämään joulua ensi kertaa Isisin jälkeen

Irakin toiseksi suurin kaupunki vapautui ääri-islamistisen Isisin hallusta heinäkuussa.

Uutisvideot: Mosulin kristityillä ensimmäinen joulumessu Isisin jälkeen
Uutisvideot: Mosulin kristityillä ensimmäinen joulumessu Isisin jälkeen

Pohjois-Irakin kristityt pääsivät tänä vuonna viettämään joulua jälleen viime vuosia vapaammin. Irakin hallitus julisti alkukuusta sodan ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan päättyneeksi.

Irakin toiseksi suurin kaupunki Mosul vapautettiin terroristijärjestö Isisin hallinnasta heinäkuussa, ja nyt Pyhän Paavalin kirkossa vietettiin joulumessua ensimmäistä kertaa neljään vuoteen. Kotikaupunkiinsa palanneet kristityt iloitsivat paitsi joulusta, myös Mosulissa heränneestä uudesta toivosta.

– Tämä on merkki elämän palaamisesta Mosuliin, sanoi kaupunkiin joulukuussa palannut Hossam Abud, joka oli paennut Isisiä Irakin kurdialueelle.

– Tällä juhlalla kerromme Isisille, että Mosulin asukkaat ovat uskonnosta tai alkuperästä riippumatta ja kaikesta kärsimyksestä huolimatta veljiä keskenään, sanoi kaupunkiin vastikään palannut Farqad Malko.

Isisin alaisuudessa kristittyjen tulevaisuus näytti synkältä. Vaihtoehdot olivat vähissä: Isisin mukaan heidän oli joko käännyttävä muslimeiksi, maksettava järjestölle veroa, lähdettävä pakoon tai kuoltava.

Monet kristityt paenneet ja kirkot tuhoutuneet

Vuoden 2003 alkaneen Irakin sodan jälkeen Mosulin kristityistä on paennut yli 90 prosenttia. Isisin vallan aikana kaupungissa arvioidaan asuneen vain parituhatta kristittyä perhettä.

Mosulin kirkot vaurioituivat pahoin taisteluissa, ja Pyhän Paavalin kirkko on tällä hetkellä ainoa toimiva kirkko Mosulissa. Irakin kaldealaisen katolisen kirkon patriarkka Louis Raphael Sako pyysi joulumessussa seurakuntaa rukoilemaan rauhan puolesta.

– Viestini muslimiveljillemme on: Muuttakaa ajatuksianne kristityistä, te tunnette kristinuskon tätä paremmin. Ennen kristityt olivat enemmistönä Irakissa. Nyt olemme vähemmistö, mutta ilman meitä Mosul ei koskaan palaa ennalleen, Sako sanoi.

**Toimittajamme raportteja Mosulin viimeisistä taisteluista ja niiden jälkeen: **