1. yle.fi
  2. Uutiset

Psykiatri Claes Anderssonin joulumietteet: "Ihminen ei ole mitään ilman toista ihmistä"

Psykiatri, kirjailija ja jazzmuusikko Andersson on melankolinen optimisti. "Ihminen ei ole saari. Jokainen ihminen on olemassa vain toisten ihmisten kautta." Katso video!

Claes Andersson
Claes Andersson

Claes Andersson on tehnyt pitkän elämäntyön vähäosaisten puolestapuhujana.

Tasan 50 vuotta sitten, syksyllä 1967, Andersson oli mukana perustamassa Marraskuun liikettä. Muita näkyviä marraskuulaisia olivat muun muassa lääkärit Ilkka ja Vappu Taipale, juristi Lars D Eriksson ja sosiologi Klaus Mäkelä.

Marraskuun 1967 kovissa pakkasissa Helsingin kaduille oli paleltunut kuoliaaksi 44 asunnotonta alkoholistia.

Nuorten radikaalien ripeä toiminta johti siihen, että jo joulukuun alussa Helsingin Ruoholahteen avattiin kodittomille hätämajoitustila, "Liekkihotelli". Myös lääkäri Andersson piti siellä vastaanottoa.

Marraskuun liike halusi parantaa asunnottomien alkoholistien, mielisairaiden, vankien ja koulukotilasten elinoloja. Vielä 1960-luvulla nuo väestöryhmät saivat osakseen erityisen kolkkoa kohtelua.

Marraskuun liike jätti mittavan perinnön. Vähäväkisten etuja puolustamaan on sen jälkeen syntynyt joukko vaikutusvaltaisia etujärjestöjä. Sen vanavedessä ovat syntyneet esimerkiksi Mielenterveystyön keskusliitto, Seta ja Vailla vakinaista asuntoa VVA ry.

Mitä Claes Andersson, 80, miettii elämänmenosta juuri nyt? Katso video.

Lue seuraavaksi