1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen sykähdyttävin tonttuovi on valittu – voittajatyön tekijä: "Olin tonttuovihuumassa"

Jyväskyläläinen Tuulikki Lyytikäinen näpersi tarkkuutta ja taitoa vaativaa voittajatyötänsä kaksi viikkoa. Mutta minne ovi johtaa? Se selviää tässä jutussa.

Tonttuovet
Tonttuovi.
Tuulikki Lyytikäisen lapset rakastavat äidin askartelemaa tonttuovea tilpehööreineen. Tuulikki Lyytikäinen

Lukijat ovat äänestäneet Tuulikki Lyytikäisen tonttuovityön joulun sykähdyttävimmäksi tonttuoveksi. Yle pyysi joulun alla suomalaisia äänestämään Yle.fi-sovelluksessa (siirryt toiseen palveluun)lukijoiden lähettämistä kymmenistä tonttuovikuvista parasta. Täältä löydät kaikki kilpailutyöt.

Lyytikäinen on iloinen voitostaan. Hän tietää, että jotkut rakastavat tonttuovia, toiset vihaavat. Hän kuuluu ensimmäiseen ryhmään.

– Tein kahden viikon aikana pikku hiljaa askartelutyötä. Lisäsin siihen aina jotain pientä. Olin silloin ihan tonttuovihuumassa, Lyytikäinen muistelee prosessia, joka johti voittotyön valmistumiseen.

Halkopino ja myrskylyhdyt on ostettu valmiina, mutta esimerkiksi kelkan ja sukset Lyytikäinen on itse askarrellut, koska ne olivat loppuneet askartelukaupasta.

– Ovessa on saranat, ja laitoin oven sisään netistä leikkaamani kuvan keinutuolissa istuvasta tontusta.

Lyytikäisen lapset ovat olleet innoissaan äidin askarteluista. Joka aamu lapset ovat löytäneet pikku herkut, jotka oven takana asuva tonttu on hiippaillut yöllä tuomaan. Päivisin tonttu keinuttelee oven takana tuolissaan – ja toki kuuntelee, mitä oven takana tapahtuu.

Tonttuovi.
Tonttuoven takana asuu kiikkustuolissa istuskeleva hiippalakki. Öisin tonttu on pujahtanut oven kautta Lyytikäisen perheen taloon.Tuulikki Lyytikäinen

Lyytikäiselle tonttuoviprojekti oli paitsi mukavaa ajanvietettä myös terapeuttista.

– Omistin tämän työn edesmenneelle ystävälleni, joka oli myös askarteluihmisiä. Olen ollut surullinen ystäväni kuoleman jälkeen, mutta tonttuoviprojekti oli kuin terapiaa, ja olen taas pystynyt nauramaan.

Vaikka oven askartelu oli kivaa, niin aikansa kutakin.

– Olin aikeissa tehdä vielä portin, mutta sitten minulle tuli tonttuoviähky. Ajattelin, että nyt saa riittää, nyt se on valmis, Lyytikäinen nauraa.

Hän aikookin pakata halot, lyhdyt, sukset, aidat, oven ja tontun loppiaisena kaappiin odottamaan seuraavaa joulua.

Tonttuoviprojekti on kuitenkin saanut tämän jyväskyläläisäidin askartelukipinän leimahtamaan liekkeihin: Lyytikäinen aloittaa joulun jälkeen uuden, ison työn. Se taitaa olla vieläkin isompi – ja päättymätön – projekti kuin tonttuoven askartelu.

– Edesmennyt ystäväni harrasti nukkekoteja. Ajattelin, että minäkin voisin alkaa rakentaa nukkekotia, hän sanoo ja odottaa innolla, että pääsee taas askartelemaan.

Tonttuovi.
Tällä kuvalla Tuulikki Lyytikäinen voitti Ylen tonttuovikilpailun. Tuulikki Lyytikäinen
Tonttuovi.
Toiseksi eniten suomalaisia sykähdytti tämä tonttuovikokonaisuus. "Rouva halusi tonttuoven, joten minä nikkaroin sellaisen hänelle autotallissa", kertoo kuvan lähettänyt Miika Suurnäkki.Miika Suurnäkki
Tonttuovi.
Kaija Rissasen tunnelmallinen ovi oli lukoijoiden mielestä kolmanneksi sykähdyttävin.Kaija Rissanen
Lue seuraavaksi