Herätys: Tarkkana joulun paluuliikenteessä, äänitunnistuksen suuret harppaukset ja Tembin-taifuuni heikentynyt

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Autoja liikenteessä.
Derrick Frilund / Yle

Tembin-taifuuni heikkeni lähestyessään Vietnamia

Filippiineillä laajaa tuhoa aiheuttanut Tembin-taifuuni on laantunut lähestyessään Vietnamia, kertoo BBC. Myrskyn odotetaan rauhoittuvan 48 tunnin sisällä.

Mikä Afrikan maa muistuttaa Suomea sata vuotta sitten?

Afrikasta löytyy eräs maa, jonka kehitystaso on samankaltainen kuin Suomen sata vuotta sitten. Ylen toimittaja vieraili maassa ja pohtii nyt, voiko maan tulevaisuus olla samanlainen menestystarina kuin Suomenkin.

Sierra Leone paakuva
Museovirasto / Antti Haanpää, Yle / Eetu Pietarinen, Yle

Paluuliikenteessä vaihtelevaa säätä

Tapaninpäivä on joulun paluuliikenteen vilkkain päivä. Tampereen tieliikennekeskuksesta arvioidaan, että liikenne vilkastuu puolilta päivin. Ilmatieteen laitos on antanut varoituksen huonosta ajokelistä maan keskiosiin.

Olohuoneeseen istutettu tekoäly ohjailee pian sinunkin kotiasi

Äänitunnistus ja kieliteknologia ovat ottaneet suuria harppauksia viime vuosina. Kehitys näkyy älylaitteiden puheohjauksessa. Jokaisesta älypuhelimesta löytyy nykyään ääniohjattava virtuaaliavustaja, joka kirjoittaa tekstiviestin sanelusta tai tekee internethaun. Nyt teknologiajätit kehittävät kilpaa lisää puheohjattavia laitteita kuluttajamarkkinoille. Yksi näistä on älykaiutin, joka hallinoi kodin muita älylaitteita.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka / Laura Koivunen

Mauri Kunnaksen koirahahmot ovat tuttuja jo monelle sukupolvelle

Mauri Kunnas teki ensimmäisen lastenkirjansa 38 vuotta sitten. Sen jälkeen kirjoja on syntynyt puolen sataa, ja nykyään Kunnas kuuluu maamme myydyimpien kirjailijoiden joukkoon. Ykistyiskohtia vilisevä kuvitustyyli syntyi, kun Kunnas "halusi antaa vastinetta kirjanostajien rahoille".

Mauri Kunnas värittää.
Antti Haanpää / Yle

Pakkaset jatkuvat Lapissa – muualla maassa epävakaista

Matalapaineen keskuksia liikkuu lähipäivinä maan etelä- ja keskiosan yli itään lähes päivittäin. Korkeapaine pysyttelee puolestaan Lapin yllä ja sää jatkuu poutaisena. Katso tarkemmat säätiedot Ylen sääsivuilta.

Sääkartta Tapaninpäivälle 26. joulukuuta.
Sääkartta Tapaninpäivälle 26. joulukuuta. Yle