Venäjän asevoimat jää toistaiseksi Syyriaan

Venäjän joukot sijoitetaan kahteen tukikohtaan Syyriassa.

Venäjän asevoimat
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Hmeimimin lentotukikohdassa 11.12.2017.
Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Hmeimimin lentotukikohdassa 11.12.2017.Michael Klimentyev / EPA / Sputnik / Kremlin

Venäjän parlamentti on hyväksynyt Syyrian kanssa neuvotellun sopimuksen, joka sallii Venäjän asevoimien pysymisen Syyrian maaperällä.

Sopimuksen mukaan Venäjällä säilyy Tartusin laivastotukikohta, joka periytyy jo Neuvostoliiton ajalta, sekä Hmeimimin lentotukikohta.

Tartusin tukikohta pysyy Venäjän käytössä 49 vuoden ajan ja sopimusta voidaan myöhemmin pidentää. Hmeimimin käytölle ei ole asetettu minkäänlaista aikarajaa.

Venäjän joukot ovat pääosin vetäytymässä Syyriasta, kun taistelu Isis-terroristijärjestöä on päättynyt.

Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan Venäjä on jo alkanut koota osastoja, jotka jäävät Syyrian tukikohtiin.

Sputnik-uutistoimiston (siirryt toiseen palveluun)mukaan Syyrian kanssa solmittu sopimus sallii Venäjän pitää Tartusin satamassa enimmillään 11:a sotalaivaa, ja niiden joukossa saa myös olla ydinkäyttöisiä aluksia. Tartusin satama tosin on melko pieni, eivätkä suurimmat alukset mahdu sinne.

Tartusiin on tuotu Bastion-rannikkopuolustusjärjestelmä, joka voi käyttää mm. risteilyohjuksia. Hmeimimiin on sijoitettu uudenaikainen S-400-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä.

Jutun otsikkoa korjattu 27.12. klo 12.51: Muutettu sana pysyvästi muotoon toistaiseksi.

Lähteet: AP, Reuters