Kiina otti Pohjois-Korean pakotteet tosissaan – öljytuotteiden vienti loppui kokonaan

Kiinan vienti Pohjois-Koreaan oli marraskuussa vähäistä.

Pohjois-Korea
Kiinan ja Pohjois-Korean liput kyltissä maiden välisen Yalujoen varressa.
Kiinan ja Pohjois-Korean liput kyltissä maiden välisen Yalujoen varressa.How Hwee Young / EPA

Kiina näyttää kurittavan kovalla kädellä Pohjois-Koreaa, ilmenee Kiinan tullilaitoksen marraskuun tilastoista, joista uutisoi Reuters.

Kiina on ollut Pohjois-Korean merkittävin kauppakumppani ja tärkein energian viejä. Marraskuussa Kiinasta ei kuitenkaan viety lainkaan jalostettuja öljytuotteita Pohjois-Koreaan.

Bensiinin ja dieselin vienti oli loppunut jo edelliskuussa, mutta marraskuussa ei viety myöskään lentobensiiniä eikä polttoöljyä.

Reutersin mukaan Kiinan kansallinen öljy-yhtiö CNPC oli supistanut bensiinin ja dieselin myyntiä Pohjois-Koreaan jo kesällä, koska yhtiö pelkäsi, ettei saa toimituksista maksua.

YK päätti syyskuussa uusista Pohjois-Koreaan kohdistuvista pakotteista. Reutersin mukaan näyttää siltä, että Kiinan toimet ylittävät pakotesopimuksen vaatimukset.

Myös rautamalmin vienti Pohjois-Koreaan loppui. Riisin ja maissin vienti väheni yli puolella.

Raakaöljyn vienti jatkunee

Tullitilastoista ei ilmene, viekö Kiina raakaöljyä Pohjois-Koreaan. Teollisuuslähteistä saamiensa tietojen mukaan Reuters kertoo viennin jatkuvan vanhan öljyputken kautta.

Joulukuussa YK teki uuden linjauksen pohjois-Korean pakotteiden suhteen. Tuolloin Pohjois-Korealle sallittiin 500 000 raakaöljybarrelin tuonti. Reutersin mukaan Kiinan raakaöljyn vienti on vuositasolla ollut suunnilleen tämänsuuruista.

Pohjois-Korean kerrotaan saavan raakaöljyä myös Venäjältä.

Pohjois-Koreassa on tiettävästi yksi käyttökuntoinen öljynjalostamo, joka tunnetaan nimellä Ponghwan kemiantehdas.

Nestekaasun ja biopolttoaineeksi muunnettavan etanolin vienti Kiinasta Pohjois-Koreaan kasvoi marraskuussa selvästi edelliskuuhun verrattuna.

Takavuosina on myös ollut kuukausia, jolloin Kiina ei ole vienyt lainkaan öljytuotteita Pohjois-Koreaan, mutta katkokset ovat olleet lyhytaikaisia.

Lähteet: Reuters