Perun armahdettu ex-presidentti pyytää anteeksiantoa hallintonsa vääryyksistä

Ex-presidentti sanoo armahduksensa herättäneen sekalaisia tunteita.

Peru
Perun entinen presidentti Alberto Fujimori kuvattuna oikeusistunnossa Limassa.
Entinen presidentti Alberto Fujimori kuvattuna oikeusistunnossaan Limassa 29. joulukuuta 2014.Paolo Aguilar / EPA

Perun armahdettu ex-presidentti Alberto Fujimori on pyytänyt perulaisilta anteeksi hallintonsa 1990-luvulla tekemiä vääryyksiä. Hän esitti anteeksipyynnön sairaalassa kuvatulla videolla. Fujimori myös kertoi armahduksen olleen yllätys ja aiheuttaneen sekalaisia tunteita.

– Olen tietoinen siitä, että toiset ottivat hallitukseni saavutukset vastaan hyvin, mutta tunnen että toiset maanmieheni olen pettänyt. Heiltä pyydän anteeksiantoa kaikesta sydämestäni, Fujimori sanoi.

Perun istuva presidentti Pedro Pablo Kuczynski armahti Fujimorin sunnuntaina terveyssyihin vedoten. Fujimori tuomittiin 25 vuodeksi vankilaan ihmisoikeusloukkausten ja korruption takia vuonna 2009.

Fujimori ei ole aiemmin esittänyt anteeksipyyntöä ja on vakuutellut syyttömyyttään. Oikeudenkäynnissä hänet todettiin syylliseksi 25 ihmisen tappamiseen maolaista Loistava polku -sissiryhmää vastustavissa toimissa valtakautensa aikana vuosina 1990-2000.

Protesteja vapautusta vastaan

Perussa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään armahdusta vastaan. Maanantaina poliisi käytti kyynelkaasua protestoijia vastaan. Mellakkapoliisi myös esti mielenosoituksia leviämästä Fujimoria hoitavan sairaalan alueelle.

Protestoijat vaativat armahduksen perumisen lisäksi istuvaa presidenttiä Kuczynskia eroamaan. Kuczynski lupasi viime vuonna vaalikampanjansa aikaan, ettei hän vapauttaisi Fujimoria.

Kovaotteinen ja itsevaltainen Fujimori korjasi valtakautensa aikana maan talouden syöksykierrettä ja taltutti maan sissisotia.

Lähteet: AP, STT