1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Isis

Venäläiskenraalin väite: USA kouluttaa Syyriassa Isis-taistelijoita

Venäjä esitti vastaavia väitteitä jo aiemmin syksyllä, mutta silloin sen esittämät todisteet arvioitiin väärennetyiksi.

Isis
Kenraali Gerasimov seisoo puhujankorokkeen takana Moskovassa kansainvälisen turvallisuuden konferenssissa. Hänellä on yllään vihreä univormu, rintamuksessaan rivi kunniamerkkejä ja lehväkuviot kauluksissa.
Venäjän yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjä on jatkanut väitteiden esittämistä Yhdysvaltain ja Isis-terroristijärjestön yhteistyöstä Syyriassa.

Venäjän yleisesikunnan päällikkö Valeri Gerasimov sanoo, että USA kouluttaa Syyriassa taistelijoita terroristijärjestö Isisille. Maan apulaispuolustusministerinä toimiva kenraali esitti näkemyksensä Venäjän suurimman päivälehden Komsomolskaja pravdan myöhään tiistaina julkaistussa pitkässä haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Gerasimovin mukaan koulutusta annetaan Yhdysvaltain sotilastukikohdassa al-Tanfissa, joka on lähellä Syyrian, Jordanian ja Irakin rajoja. Tukikohdasta 55 kilometrin säteellä on ollut valvottu suoja-alue (siirryt toiseen palveluun).

– Avaruustiedustelumme ja muiden lähteiden mukaan taistelijaryhmiä on siellä pysyvästi. Tosiasiassa ne myös harjoittelevat siellä, Gerasimov sanoi.

Yhdysvallat kouluttaa Syyriassa oman ilmoituksensa mukaan kurdien ja arabien kapinallisjoukkoja taistelemaan Isisiä vastaan.

Aiemmat "todisteet" kuvakaappausta videopelistä

Gerasimovin mukaan myös maan koillisosassa al-Shaddadissa sijaitsevassa tukikohdassa on Isis-taistelijoita.

– Nämä taistelijat ovat Isisin jäseniä, mutta heidän ryhmittymänsä käyttää eri nimeä.

Marraskuussa Venäjä esitti “todisteita” USA:n ja Isisin yhteistyöstä, mutta esimerkiksi yksi maan puolustusministeriön Twitter-tilillä julkaistu kuva osoittautui Bellingcat-sivuston mukaan kuvakaappaukseksi videopelistä.

Syyskuussa muun muassa Iranin Fars-uutistoimisto raportoi, että Yhdysvallat olisi poistumassa al-Tanfin tukikohdasta ja jättämässä sen Assadin hallintoa vastustavan kapinallisryhmän haltuun.

Venäläiskenraali Gerasimov on yksi EU:n Venäjän vastaisten pakotteiden kohteista. Pakoteperusteluissa kuvataan Gerasimovin olleen vastuullinen Venäjän joukkojen sijoittamiseen Ukrainan rajalle Venäjän miehittäessä Krimin keväällä 2014.

Lisää Syyrian sodasta:

Syyrian kapinalliset torjuivat Venäjän neuvottelutarjouksen – "Venäjä ei tee elettäkään painostaakseen Assadia"

Macron: Isis voitetaan Syyriassa helmikuun loppuun mennessä

Ylen Antti Kuronen kävi ensimmäisenä suomalaistoimittajana Isisin entisessä pääkaupungissa Raqqassa – Katso video murskatusta kaupungista

Lähteet: TASS, Yle

Lue seuraavaksi