Hyppää sisältöön

Normaali ei ole palannut Kittilään vieläkään

Tästä uutisesta on tehty oikaisu. Kittilän kunnalla olisi ollut uutisen tekohetkellä vielä aikaa vastata tietopyyntöön julkisuuslain mukaisessa ajassa.

Kittilän kunnantalo. Kuva: Pasi Peiponen / Yle

KITTILÄ Tästä uutisesta on tehty oikaisu 28.12.2017 Kittilän kunta ei rikkonut julkisuuslakia

Kittilän kunnan hallinto on ollut pahassa sotkussa jo vuosien ajan. Esimerkiksi kunnanjohtaja Anna Mäkelä yritettiin irtisanoa lainvastaisesti, ja Jouni Palosaaren toimista tutkintapyynnön tehneistä henkilöistä on yritetty päästä eroon monilla eri tavoilla, jopa lainvastaisesti.

Kriisi on mennyt jo niin pitkälle, että valtiovarainministeriö on asettanut selvitysryhmän laittamaan Kittilän hallinnon järjestykseen. Ryhmä aloittaa toimensa 1.1.2018.

Yksi asia, mihin selvitysryhmän tulisi kiinnittää erityistä huomiota, on asiakirjojen julkisuus. Kittilän kunta on pitänyt useita kokouksia, joista ei ole tehty asianmukaista pöytäkirjaa. Itse asiassa 17.10. pidetystä "salaisesta kokouksesta" ei ole mitään merkintää (siirryt toiseen palveluun) missään julkisessa järjestelmässä.

Kunnanhallituksella ja muilla toimielimillä on velvollisuus käsitellä tiettyjä asioita "salaisina" eli ei-julkisina, mutta niistä pitää aina olla merkintä kokouspöytäkirjassa. Asioita ei voi kuitenkaan julistaa salaisiksi oman maun mukaan, vaan siitä on olemassa tarkat säännöt laissa (siirryt toiseen palveluun).

Ylinampa: Kohti avoimempaa hallintoa

Kittilän vs. kunnanjohtaja Sanna Ylinampa on luvannut parantaa kunnan toimia asiakirjajulkisuuden osalta. Kunnanvaltuuston kokouksessa 13. joulukuuta Ylinampa lupasi Yle Rovaniemelle tuoda salaisetkin pykälät asianmukaisesti kokouspöytäkirjoihin.

Saman päivän Lapin Kansassa Ylinampa kirjoitti mielipidekirjoituksessaan (siirryt toiseen palveluun): "Kittilässä ollaan tietoisia, että salassa pidettävistä asioista tiedotetaan normaalisti vähintään otsikkotasolla sekä tuodaan julki salaamisen peruste sekä asiaa käsittelemässä olevat henkilöt sekä kokousaika ja -paikka".

Nämä lupaukset eivät kuitenkaan ole muuttuneet teoiksi. Lokakuun kokoukset ovat edelleen puutteellisia julkisissa pöytäkirjoissa. Esim. 17.10. kokouksesta ei edelleenkään löydy mitään pöytäkirjaa.

Laki vaatii toimimaan kahdessa viikossa

Tilanne on lainvastainen, sillä Yle Rovaniemi teki 11.12. tietopyynnön, jossa se vaati kunnanhallituksen täydellisiä pöytäkirjoja lokakuulta. Pyyntö koski myös ei-julkisia pykäliä niiltä osin, kuin ne ovat julkisia.

Lain mukaan tietopyyntöön pitää vastata mahdollisimman nopeasti, kuitenkin viimeistään kahden viikon sisällä. Tämä kaksi viikkoa on nyt kulunut umpeen, eli Kittilän kunta ei ole vastannut lain määräämän ajan kuluessa.

Suomen Kuvalehti ja Yle Lappi ovat joutuneet peräämään Kittilästä julkisia pöytäkirjoja aiemmin jopa hallinto-oikeuden kautta. Silloin Kittilän kunta hävisi oikeusjutun.

Lue lisää