1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuvataide

Kuvataiteilija Pauli Vuorisalo on kuollut

Ranskaan 1960-luvun lopulla suomalaisen taidemaailman ahdasmielisyyttä paennut Vuorisalo rakasti draamaa.

Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Kankaanpäässä 16.4.1944 syntynyt Pauli Vuorisalo oli varhaiskypsä taiteilija. Hän teki 16-vuotiaana ensiesiintymisensä yhteisnäyttelyssä Porissa ja oli parikymppisenä perustamassa Kankaanpään taidekoulua.

Vuorisalo tunnettiin monipuolisena kuvataiteilijana, joka käytti uransa aikana useita tekniikoita. Hän uskoi, että jokaiselle ajatukselle ja tapahtumalle löytyi oma luonnollinen muotonsa.

Vuorisalo teki piirroksia, grafiikkaa, guasseja, keramiikkaa, lasitöitä ja tekstiilitaidetta. Hän kirjoitti myös runoja.

Satakunnasta kotoisin oleva Vuorisalo kiinnosti suomalaista muotoilualaa. Hän oli 1980-luvun puolivälissä Arabian vieraileva taiteilija, teki kangasmallikokoelman Marimekolle ja hieman myöhemmin lasimaljakkosarjan Iittalalle.

Vuorisalo piti itseään niin sanotun pariisilaisen koulukunnan edustajana. Hän opiskeli Ranskassa vuosina 1969 – 1974. Pariisiin Vuorisalo kertoi paenneensa suomalaisen taidemaailman ahdasmielisyyttä.

Taiteilija rakasti draamaa ja hänet nähtiin usein seurapiiritapahtumissa kertomassa kuulumisiaan.

Viimeiseksi jäänyt näyttely oli helsinkiläisessä Kulttuurikeskus Sofiassa vuonna 2012.

Vuorisalo kuoli syöpään 73-vuotiaana Haartmanin sairaalassa Helsingissä 21. joulukuuta. Sairaus todettiin vain viikko ennen kuolemaa.